Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatořečení Jana Pavla II. se blíží, lékaři uznali zázrak

Ze světa / juml / ČTK / 23. dubna 2013 7:00

Vatikán - Bývalý papež Jan Pavel II. by mohl být ještě letos prohlášen za svatého. Proces svatořečení nabral spád poté, co kolegium vatikánských lékařů nedávno uznalo případ "zázračného" uzdravení. Informoval o tom včera italský deník La Stampa. Právě prokázaný zázrak je podle kanonického práva pro uznání "svatosti" potřeba.

Komise sedmi lékařů na žádost Kongregace pro svatořečení a blahořečení, jednoho z oddělení Papežské kurie, posuzovala případ uzdravení spojený s Janem Pavlem II. Došla přitom k závěru, že jde o uzdravení, jež je z hlediska medicíny nevysvětlitelné. Případ nyní bude posuzovat ještě teologická komise a kardinálové, je však velmi nepravděpodobné, že by tyto instance zázrak zpochybnily. Podle italského listu tak svatořečení polského papeže nestojí nic v cestě a mohlo by k němu dojít už letos na podzim.

Jan Pavel II. byl hlavou katolické církve v letech 1978 až 2005. Populární papež se uznání církve dočkal už velmi krátce po své smrti - blahořečen byl na podzim 2011.

Také prohlášení za blahoslaveného vyžaduje doložený zázrak: s ním se před lety přihlásila Francouzka Marie Simon-Pierre. Ta tvrdila, že dva měsíce po skonu papeže se zázračně uzdravila z Parkinsonovy nemoci, jíž trpěl i papež, když se k němu modlila. Lékaři její uzdravení potvrdili. Pro svatořečení je třeba doložení dalšího zázraku, který se stal po blahořečení. Vatikán zatím nezveřejnil žádné podrobnosti.

Sám během svého pontifikátu kanonizoval vůbec největší počet nových blahoslavených a svatých v dějinách církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)