Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opat Pojezdný: Plně respektuji rozhodnutí Univerzity Karlovy

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 19. května 2013 18:28
Opat Pojezdný: Plně respektuji rozhodnutí Univerzity Karlovy

Michael Josef Pojezdný, opat Strahovského kláštera
Autor: Premonstratky.cz

Praha - Opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný dnes magazínu Christnet.cz potvrdil, že při páteční návštěvě Hradu s prezidentem Milošem Zemanem hovořili o jmenování Martina C. Putny profesorem. Pojezdný uvedl, že na přímo položenou otázku zda se mu jmenování líbí odpověděl záporně. Zároveň ale doplnil, že se jedná o jeho osobní názor. Důvody, které ho k tomuto postoji vedly prezidentovi ale neuvedl a plně respektuje rozhodnutí Univerzity Karlovy.

"Skutečně mi byla panem prezidentem položena otázka jak se dívám na jmenování doc. Putny profesorem. Je to čistě můj osobní názor, na který si myslím mám právo, říci “nelíbí se mi to“. Nebyl jsem dotázán na důvody. Myslím, že bych je nechtěl zveřejňovat, když jsem je neuvedl ani panu prezidentovi. Jen pro úplnost – plně respektuji rozhodnutí UK," odpověděl našemu magazínu nejvyšší český představitel premonstrátského řádu.

Spor o profesuru katolického intelektuála nechtěl příliš komentovat český katolický primas Dominik Duka. "Není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jenom, když to řeknu po polsky, "dziadki podpisowymi", tak to není možné," řekl v Duka ČTK a ČT. Vysokoškolské tituly mají podle něj své posouzení. "Od toho jsou akademické instituce a státní instituce a nemůžeme se jim plést do každého sporu, to by tady nemusel být ani prezident, ani ministr," dodal.

Putna řekl, že už se mu ozvali podporovatelé ze zahraničí. "Aniž já bych něco inicioval, už mi napsali první kolegové, americký profesor James Pontuso, a chystá se nějaká větší akce na moji podporu ze strany zahraničních bohemistů. Vzniká to v Londýně a půjde to zřejmě přes Londýn, Německo a Spojené státy," doplnil Putna na festivalu Svět knihy.

Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)