Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

.týždeň se arcibiskupovi Jánu Sokolovi omlouvat nemusí

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 20. května 2013 20:43
.týždeň se arcibiskupovi Jánu Sokolovi omlouvat nemusí

Emeritní arcibiskup Ján Sokol
Autor: Trnavská arcidiecéze

Trnava - Slovenský týdeník .týždeň se bývalému trnavskému arcibiskupovi Jánu Sokolovi nemusí omlouvat ani platit odškodné. Minulý týden toto rozhodnutí vyřkl krajský soud v Trnavě a potvrdil tak rozhodnutí soudu předchozího stupně, který Sokolovu žalobu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkové újmy ve výši 50 tisíc eur zamítl. Rozsudek soudu v Trnavě je konečný, žádná ze stran se proti němu neodvolala, informuje server Pravda.sk.

Sokol žaloval nakladatelství W Press za články, které vyšly v květnu 2009 v .týždňi. Podle nich měl dnes již emeritní arcibiskup o jedenáct let dříve zpronevěřit více než 500 milionů slovenských korun (zhruba 16 596 959 €), které pocházely z prodeje církevních pozemků. Peníze měl Sokol posílal na konto bývalého agenta komunistické StB Štefana Náhlika, který žije v Kanadě a v 80. letech 20. století byl klíčovou osobou akce StB, jejímž cílem bylo rozložit tajný řád františkánů. Emeritní biskup převod takovéto částky od začátku procesu popíral, podle něho za prodaj nikdo nedostával ani žádné provize.

"Odvolací soud dospěl k závěru, že soud prvního stupně ve věci vykonal dostatečné dokazování, náležitě zjistil skutkový stav, na základě vykonaných důkazů dospěl k správným skutkovým zjištěním a věc i správně právně posoudil,“ řekl k rozsudku předseda senátu. Sokol musí navíc právnímu zástupci vydavatelství zaplatit náklady na jednání ve výšce přibližně 140 eur, doplňuje Pravda.sk.

Na předchozích jednáních okresní soudu vypovídali i další dva arcibiskupové bratislavský Stanislav Zvolenský a emeritní trnavský Róbert Bezák. Soud vyslechl i expolitika Františka Mikloška, bývalého šéfa finanční policie v Trnavě Jaroslava Plunára a řadu bývalých i současných zaměstnanců Arcibiskupského úřadu v Trnavě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)