Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Česku je na návštěvě pravoslavný patriarcha Bartoloměj

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. května 2013 12:45
V Česku je na návštěvě pravoslavný patriarcha Bartoloměj

Patriarcha Bartoloměj
Autor: Wikipedia.org / Ohrid Archbishopric / Creative Commons

Praha - V České republice je od dnešního dne na návštěvě konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, považovaný za nejvyšší autoritu pravoslavné církve. Na čtyřdenní návštěvu přijíždí vpodvečer oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Ve čtvrtek ho čeká program v Praze, zavítá do kostela sv. Cyrila a Metoděje, setká se s kardinálem Dominikem Dukou, Ekumenickou radou církví či předsedou Senátu Milanem Štechem.

V pátek a v sobotu bude patriarcha na Moravě. Vedle návštěvy Brna povede v bohoslužbu v Mikulčicích na Hodonínsku, kde se o víkendu konají velké oslavy s kulturním programem. Lidé vyznávající pravoslaví se příjezdu svého nejvyššího představitele na oslavy dočkali, papež František, nejvyšší zástupce římskokatolické církve, i přes pozvání v červenci nedorazí.

Bartoloměj navštívil Česko již v červnu 1998, kdy se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a v Šumperku vysvětil pravoslavný kostel.

Do Česka zavítal Bartoloměj též v říjnu 1999, kdy se zúčastnil mezinárodní konference Fórum 2000. Je příslušníkem řecké menšiny žijící v Turecku, má turecké občanství. Proslul svými intenzivními kontakty s katolickou církví i podporou ekologických hnutí, čímž si vysloužil přezdívku Zelený patriarcha.

V čele pravoslavné církve, jako konstantinopolský patriarcha, stojí od listopadu 1991. Letos v březnu se jako první hlava pravoslavné církve v historii zúčastnil inaugurační mše nového papeže Františka. Bartoloměj letos v březnu v tureckém deníku Hürriyet připustil možnost opětovného sjednocení s katolíky. Obě církve se rozdělily při velkém schizmatu v roce 1054.

Pravoslavná církev patří mezi církevní společenství, kterých se týká majetkové narovnání státu s církvemi. Dostane finanční kompenzaci 1,14 miliardy korun. K pravoslavné církvi se po světě hlásí nejvíc křesťanů po církvi římskokatolické - až 300 milionů. Pravoslaví vyznávají lidé z Řecka, Ruska a dalších slovanských zemí.

Bartoloměj do Česka přicestuje v době, kdy pravoslavné církvi chybí pražský arcibiskup a metropolita českých zemí a Slovenska. Metropolita Kryštof na své funkce rezignoval poté, co se objevilo podezření, že porušil mnišský slib. Metropolita obvinění odmítá a je podle serveru Christnet ochoten podstoupit rodičovské testy DNA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)