Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinský prezident Zelenskyj se v Istanbulu pomodlil s patriarchou Bartolomějem za oběti invaze

Ze světa / / ČTK / 8. července 2023 19:23
Ukrajinský prezident Zelenskyj se v Istanbulu pomodlil s patriarchou Bartolomějem za oběti invaze

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj
Autor: patriarchate.org / Dimitrios Panagos

Istanbul (Turecko) - Zelenskyj se během návštěvy tureckého Istanbulu společně s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem pomodlil za ukrajinské oběti ruské invaze, která trvá už 500 dní. Informoval o tom na sociálních sítích Zelenskyj, jenž zároveň duchovnímu - považovanému za nejvyšší autoritu pravoslavných věřících - poděkoval za duchovní podporu Ukrajinců.

"Probrali jsme realizaci mírového plánu a návratu dětí, které okupanti deportovali a které bychom měli vrátit domů k jejich příbuzným na Ukrajinu," napsal v dalším příspěvku ukrajinský prezident, který rovněž zveřejnil videozáběry ze setkání s duchovním.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj v lednu 2019 uznal nezávislost Pravoslavné církve Ukrajiny, která vznikla dříve sjednocením Ukrajinské autokefální pravoslavné církve a Ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu. Rozezlil tím ruskou pravoslavnou církev a jejího představitele patriarchu Kirilla. Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajině Bartoloměj napadené zemi vyjádřil podporu a vyzval k ukončení války.

Zelenskyj v pátek jednal v Istanbulu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který mimo jiné uvedl, že Ukrajina si zaslouží stát se členem NATO. Ukrajinský prezident od čtvrtka navštívil kromě Turecka také Česko, Slovensko a Bulharsko. V Praze se sešel s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou i šéfy obou komor Parlamentu. Z Česka odjel s konkrétním příslibem další pomoci Ukrajině i s podporou ohledně vstupu země do Severoatlantické aliance (NATO) a Evropské unie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)