Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moskevský patriarcha Kirill kázal proti „silám zla“, Bartoloměj vyzval k míru

Ze světa / kir / ČTK, red. / 27. února 2022 16:00
Moskevský patriarcha Kirill kázal proti „silám zla“, Bartoloměj vyzval k míru

Ilustrační foto - Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva/Istanbul - Moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, dnes označil za „síly zla“ oponenty Moskevského patriarchátu na Ukrajině. „Bože nedej, aby současná politická situace na Ukrajině, v naší bratrské a blízké zemi, byla využita tak, že síly zla převáží,“ řekl Kirill v dnešním kázání. Podle agentury AFP tak nejspíš podpořil ruskou invazi na Ukrajině. Mohl mít na mysli ale jen církevní rozkol mezi Moskvou a Kyjevem. Za „síly zla“, podle překladu ČTK, označil totiž ty, kdo bojují proti jednotě ruské pravoslavné církve, která by podle Kirilla měla stát nad dalšími pravoslavnými z někdejší Kyjevské Rusi.

Podporu ukrajinské pravoslavné církvi a Ukrajincům pak dnes vyjádřil konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, považovaný za nejvyšší autoritu pravoslavných věřících. Jeho role je ale spíše jen čestná a symbolická vzhledem k samostatnosti jednotlivých národních církví v rámci pravoslavného světa. Patriarcha Bartoloměj rovněž vyzval k ukončení války na Ukrajině, stejně jako to už dříve udělal papež František.

Moskevský patriarcha Kirill kázal proti „silám zla“, Bartoloměj vyzval k míru

Chrám ozbrojených sil v Moskvě
Autor: facebook.com

Ukrajinská větev pravoslavné církve se v 90. letech 20. století jednostranně odtrhla od moskevského patriarchátu. V roce 2018 konstantinopolský patriarchát zrušil třísetletou podřízenost kyjevských prelátů vůči Moskvě a sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát na ukrajinskou církev a její představitele vyhlásil. V roce 2019 pak Bartoloměj formálně udělil ukrajinské pravoslavné církvi autonomii, což moskevský patriarcha Kirill ostře odsoudil.

V roce 2019, když Volodymyr Zelenskyj vyhrál prezidentské volby na Ukrajině, patriarcha Kirill mu poblahopřál a vyzval ho k překonání církevního rozkolu. Kirill tehdy uvedl, že doufá v konec diskriminace ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu. Ta se v roce 2018 nepřipojila k pravoslavné církvi kyjevského patriarchátu a ukrajinské autokefální pravoslavné církve, které se sloučily v nezávislou ukrajinskou církev.

Válku na Ukrajině dnes znovu odsoudil i papež František, který promluvil k věřícím na Svatopetrském náměstí, z nichž mnozí drželi ukrajinské vlajky. Papež rovněž vyzval k otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky z Ukrajiny. Papež dlouhodobě vyzýval politiky k dialogu a odvrácení války. V pátek navzdory obvyklému protokolu osobně navštívil v Římě ruskou ambasádu. Podle některých zdrojů tam nabídl, že Vatikán bude prostředníkem jednání mezi Kyjevem a Moskvou. Ruský velvyslanec ve Vatikánu Alexandr Avdějev ale agentuře TASS tuto informaci popřel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)