Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Blahořečení kněze zavražděného mafií sledovaly v Itálii davy lidí

Ze světa / juml / ČTK / 25. května 2013 22:02
Blahořečení kněze zavražděného mafií sledovaly v Itálii davy lidí

Giuseppe Puglisi, mučedník z Palerma
Autor: chiesadisicilia.org

Palermo - Na 80.000 lidí dnes v Palermu sledovalo slavnostní obřad, během nějž katolická církev blahořečila italského kněze zavražděného mafií. Giuseppe Puglisi byl zastřelen v roce 1993, protože dlouhodobě vystupoval proti praktikám organizovaného zločinu. Na Sicílii a v celé Itálii se pak stal symbolickou postavou, proto mu dnes přišli vzdát hold i vysocí představitelé státu včetně předsedy Senátu a několika ministrů.

Na blahořečení Puglisiho věřící naléhali už od 90. let, teprve nyní je ale Vatikán vyslyšel. Blahoslaveným byl prohlášen na dnešní dopolední slavnosti provázené bohoslužbou pod širým nebem. Mši sloužil bývalý palermský arcibiskup, kardinál Salvatore De Giorgi. Účastnil se jí mimo jiné i ministr vnitra Angelino Alfano či ministryně spravedlnosti Anna Maria Cancellieriová.

„Otec Puglisi byl příkladným knězem, který se věnoval zejména pastoraci mezi mládeží. Vychovával děti a mládež podle evangelia a tím je odváděl z dosahu zločinecké organizace, která se jej proto rozhodla zabít. Ve skutečnosti však zvítězil on spolu se Vzkříšeným Kristem. Myslím na četná utrpení mužů, žen a dětí, kteří jsou vykořisťováni různými mafiemi a mnohými sociálními represemi uvrhováni do poroby otrocké práce a prostituce. Za vším tímto vykořisťováním, za všemi těmito otroctvími jsou mafie. Prosme Pána, aby obrátil srdce těchto lidí. Nesmějí tak jednat! Nemohou dělat z nás, bratří otroky! Musíme se modlit k Pánu, aby se tito mafiáni a mafiánky obrátili k Bohu! A chvalme Boha za toto zářivé svědectví otce Giuseppe Puglisiho a vezměme si k srdci jeho příklad,“ uvedl ve své promluvě papež František.

Kněz, o němž bylo známé, že ho mafie nenávidí, stál dva roky v čele střediska na pomoc sociálně slabším lidem. Nikdy se netajil odporem k násilí a usiloval a vytvoření právního vědomí u svých farníků. Během sicilské "války mafie" v 90. letech byl jednou z nejprominentnějších obětí krvavého řádění: jeho jméno se vyslovovalo zároveň se jmény zavražděných prokurátorů Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina.

"Puglisiho blahořečení dává naději všem těm, kteří se zasazují o to, aby se Palermo a celá Sicílie osvobodily od mafie," řekl sicilský senátor Renato Scifani.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)