Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie uzavřela vesnici v Číně, aby zabránila procesí katolíků

Ze světa / juml / ČTK / 26. května 2013 15:26

Peking - Čínská policie dnes obklopila malou vesnici Tung-lu ležící jen několik hodin jízdy od Pekingu, aby zabránila poutníkům zapojit se do tradičního katolického procesí věnovaného Panně Marii. Policisté postavili zátarasy na silnicích vedoucích do Tung-lu, kde odhadem 90 procent obyvatel jsou katolíci, napsala agentura AFP.

"Policie v květnu nepouští žádné návštěvníky do vesnice ... takhle už je to celé roky," řekla AFP jedna z místních věřících, která se představila jako Maria.

Katolíci v Tung-lu věří, že se Panna Marie objevila na nebi nad jejich vesnicí v roce 1900 a vyděsila útočníky lidového "boxerského povstání", které bylo zaměřené především proti cizincům, ale mělo také protimisionářský a protikatolický ráz. Po tomto zjevení se útočníci dali na útěk.

Policie začala blokovat přístup do vesnice během května, kdy oslavy vrcholí, od 90. let minulého století, kdy se do vesnice začaly sjíždět desetitisíce věřících z celé Číny. V roce 1995 se tu oslav zúčastnilo více než 35.000 katolíků, což přimělo čínské úřady k mobilizaci tisíců vojáků, zatýkání kněží a zničení místní svatyně.

Čína proklamuje, že se její občané těší svobodě víry a vyznání, ale katolické skupiny na ochranu lidských práv po celé roky hlásí policejní represi proti církvím, které působí bez vládního souhlasu. Odborníci odhadují, že v Číně žije zhruba 12 milionů katolíků, z nichž jen zhruba polovina spadá pod státem schválené farnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)