Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína zavřela či přestavěla stovky mešit na severu země, uvádí HRW

Ze světa / / ČTK / 25. listopadu 2023 23:30
Čína zavřela či přestavěla stovky mešit na severu země, uvádí HRW

Urumči, metropole Sin-ťiangu
Autor: Wikipedie.org / Alexander Flühmann / Creative Commons

Peking - Čínská vláda rozšířila uzavírání mešit z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang do dalších regionů. Ve své nové zprávě to uvedla organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Podle ní byly v poslední době uzavřeny nebo stavebně pozměněny stovky mešit v severočínské Chuejské autonomní oblasti Ning-sia a v severní provincii Kan-su, kde žije mnoho muslimů.

Zpráva HRW, která vychází z výpovědí svědků, ze satelitních záběrů i z veřejně dostupných dokumentů, uvádí, že místní úřady u řady mešit odstranily výrazné architektonické rysy jako minarety a kupole, aby stavby vypadaly více "čínsky".

Čínský prezident Si Ťin-pching v roce 2016 vyzval k "počínštění" jednotlivých náboženství, a zahájil tak kampaň zaměřenou především na oblast Sin-ťiang, v níž žije více než 11 milionů Ujgurů a příslušníků dalších muslimských menšin, napsala agentura AP. OSN loni uvedla, že Čína by se v Sin-ťiangu mohla dopouštět zločinů proti lidskosti. Podle odhadů byl více než milion členů ujgurské menšiny poslán do internačních táborů, kde se stali obětí nucené práce, násilné politické agitace i mučení.

Podle zprávy HRW ale čínské úřady protimuslimskou kampaň rozšířily i za hranice Ujgurské oblasti a v rámci takzvané "konsolidace mešit" uzavřely či zničily množství islámských svatyň nebo je upravily k sekulárnímu využití.

Čínské ministerstvo zahraničí na dotaz AP ohledně kampaně sdělilo, že přikládá ochraně a rekonstrukci mešit velký význam. "Příslušné organizace by měly přestat vydávat neobjektivní zprávy namířené proti Číně a přestat používat náboženské otázky k politickým manipulacím a očerňování," dodalo ministerstvo.

"Uzavírání, demolice a měnění původního účelu mešit je součástí systematické snahy omezit praktikování islámu v Číně," podotkla představitelka HRW pro Čínu Maya Wangová.

V obcích Liao-čchiao a Čchhuan-kchou v provincii Ning-sia úřady odstranily kupole a minarety všech sedmi mešit a u tří z nich zbouraly i jejich hlavní budovu, informuje zpráva HRW s odkazem na videonahrávky a fotografie na internetu, které byly srovnány se satelitními záběry. Mešity byly zničeny mezi roky 2019 a 2021.

V dokumentu z března 2018, který vydala radnice města Jin-čchuan, metropole oblasti Ning-sia, úřady žádají přísnou kontrolu počtu a rozsahu náboženských staveb. Požadují také, aby mešity přijaly "čínský architektonický styl".

Úřady více než milionového města Čung-wej v roce 2019 informovaly, že "pozměnily 214 mešit a dalších 58 konsolidovaly". Zakázaly také činnost 37 "nelegálně registrovaných náboženských míst".

Likvidace mešit byla zaznamenána i na dalších místech v Číně. Například v květnu se ve městě Na-ku v provincii Jün-nan střetli demonstranti s policií kvůli plánované demolici kupole místní mešity, napsala agentura AP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)