Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní restituce u ÚS byly absurdní tyátr, míní komentátoři

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 30. května 2013 8:02
Církevní restituce u ÚS byly absurdní tyátr, míní komentátoři

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Za tyátr nebo absurdní komedii označili komentátoři středeční jednání o církevních restitucích u Ústavního soudu. Vystoupení levicových kritiků zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi byla politickým divadlem cíleným na získání voličských hlasů, napsal Karel Steigerwald v Mladé frontě Dnes (MfD). Představení opozice nicméně těžko přiměje Ústavní soud odklonit se od svých předchozích verdiktů, míní Jiří Leschtina v Hospodářských novinách (HN).

Podle Steigerwalda byl skutečným cílem řečníků z levicové opozice "tyátr u Ústavního soudu", který politické cíle spojoval podobně jako v roce 1949 s nejnižší úrovní českého voličstva. "S pudy, se závistí, s primitivním hněvem laciných hospod. To všechno se halí do 'našeho lidu' a 'našich nepřátel'," podotkl komentátor MfD.

Projevy u Ústavního soudu se tak podle něj podobaly polickým výkladům ve Sněmovně. "Jednomu jde o kariéru na vlně populismu, jinému o přiblížení k poválečné době komunistického étosu a třetímu jen o politickou mstu za domnělé křivdy na straně VV," vyslovil svůj názor na pohnutky poslanců ČSSD, poslanců KSČM a senátorů z iniciativy Věcí veřejných, kteří navrhli zrušení zákona. Opozice ale podle Steigerwalda nemá odvahu na to, aby jasně řekla, že zabavení církevního majetku v 50. letech bylo správné a s nápravou nesouhlasí.

Podle Leschtiny se v parlamentního řečníka proměnil u Ústavního soudu třeba zástupce poslanců ČSSD Lubomír Zaorálek, když hřímal, že lidé, kteří mají při vyrovnání s církvemi získat obrovské majetky, nejsou titíž jako ti, kteří o ně přišli. "Což nelze popřít. Mnozí z kněží a řeholníků vyhnaných z vyvlastněných kostelů a klášterů skončili v uranových dolech. A řada z nich zahynula následkem nelidské dřiny či ozáření," poznamenal komentátor HN.

Dvacetileté "ponuré drama" prosazování církevních restitucí se podle něj ve středu před Ústavním soudem změnilo v "absurdní komedii". "A tak jsme sledovali, jak v chrámu ústavnosti pohrobek pachatelů velké dějinné loupeže vystupuje v roli žalobce proti okradeným," poznamenal k tomu, že KSČM zastupovala Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Že by se Ústavní soud postavil proti církevním restitucím, Leschtina neočekává. Poukázal na opakované verdikty ústavních soudců kritizující parlament za dlouholeté odkládání majetkového vyrovnání. "Nic na tom nezmění ani tvrzení stěžovatelů, že nelze odčinit všechny křivdy minulého režimu. To je pravda. Tím spíš ale musíme usilovat o nápravu toho, co odčinit lze," shrnul.

Výběr některých výroků v souvislosti s včerejším jednáním Ústavního soudu:

Ministr bez portfeje Petr Mlsna na obranu zákona: 
"Tento návrh zákona je důkazem odvahy řešit problém, který 20 let nikdo vyřešit nedokázal." 
"Napravování křivd je otázkou slušnosti." 
"Je to přelomový okamžik, kdy se Česká republika konečně odpoutá od komunistické minulosti."

Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek o církevních restitucích: 
"Církve v tomto případě si berou od státu něco, co není v souladu s právem ani s obecnými principy spravedlnosti. Mrzí mě, že Ústavní soud nedal větší prostor tomu, abychom se o těchto věcech bavili." 
"Dochází tady k obrovskému transferu majetku, samotný návrh zákona mluví o 134 miliardách. My se celou dobu nemůžeme dobrat toho, jak se k těmto číslům došlo."

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová
"Tento zákon vrátí naši společnost o mnoho let zpět, o zmiňované obnově důvěry v právní stát nemůže být vůbec řeč."

Advokát Karol Hrádela, jenž zastupuje skupinu senátorů, na adresu církevních restitucí: 
"Stoprocentní spravedlnost neexistuje, ale musí existovat alespoň snaha o spravedlnost. To, čeho jsme svědky, je snaha o bezpráví, snaha o zničení toho, na čem stojí naše vlast."

Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek ve snaze zpochybnit tvrzení, že církevní restituce znamenají odluku církve od státu: "Za mého života, a omlouvám se, za života většiny z vás, tady žádná odluka nebude."

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský k návrhu na výslech čtyř poslanců Věcí veřejných: 
"Jejich případná svědecká výpověď je nadbytečná, vycházíme ze stenozáznamů, které nám poskytují přesnější informaci o průběhu schůze, než po dalším časovém odstupu vzpomínky jednotlivých účastníků."

Citace z návrhu skupiny senátorů na zrušení církevních restitucí: 
"Církevní majetek byl často pořizován díky nátlaku a útisku (klatby, křížové výpravy, povinné desátky, čarodějnické procesy atd.), ale i proto, že významná část české šlechty, ale i dalších nekatolických obyvatel země, byla nucena opustit naši zemi i po prohře v bitvě na Bílé hoře."

Citace z návrhu poslanců ČSSD na zrušení církevních restitucí: 
"Pokud je účelem zákona 'zmírnění majetkových křivd způsobených registrovaným církvím a náboženským společnostem v rozhodném období', není jasné, proč se této finanční náhrady má dostat i církvím, které v rozhodném období na území bývalého Československa, respektive České republiky, vůbec nepůsobily."

Citace z návrhu poslanců KSČM s podporou ČSSD na zrušení církevních restitucí:
"Značnou část svého majetku získala římskokatolická církev, jakožto státní církev rakouské monarchie, v době pobělohorské, a to zejména z konfiskovaného majetku české šlechty, měšťanů a církví jiného vyznání." 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)