Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyjádření Duky a Nečase k dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. června 2013 17:22
Vyjádření Duky a Nečase k dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha/Brno - Verdikt Ústavního soudu k církevním restitucím uzavřel jednu z neslavných kapitol historie mezi lety 1948 až 1989, míní kardinál Dominik Duka. Český katolický primas tak reagoval na to, že kritici dnes u Ústavního soudu neuspěli s napadením schváleného majetkového církevního narovnání. Zákon uvádí, že reaguje na křivdy komunismu. O stanovisku Duky ČTK informovala Česká biskupská konference (ČBK).

"Završuje se snaha se k této době nějak spravedlivě postavit. Naše společnost si může gratulovat, že se jí problém nápravy některých škod způsobených církvím v době komunismu podařilo vyřešit," zdůraznil pražský arcibiskup Duka. Zopakoval, že přijatý zákon je kompromisem, který představuje řešení neudržitelného dvacetiletého provizoria.

Církve a náboženské společnosti se podle Duky nyní mohou věnovat podstatnějším tématům, mimo jiné duchovní práci a charitě. "Pusťme se společně do budování hospiců pro staré a umírající, rozvíjení charitativní činnosti, zřizování škol, kde nejde jen o získání kvalifikace, ale také o celkový intelektuální rozvoj, do organizování duchovní opory tam, kde je nejvíce potřeba - ve zdravotnictví, věznicích a na vojenských mírových misích, a do dalších úkolů, které nám naše doba přináší," vyzval Duka.

Rozhodnutí Ústavního soudu považuje za správné premiér Petr Nečas. Verdikt prý vhledem k předchozím krokům soudu očekával. Soudci dnes platnost restitucí potvrdili, když ze zákona o majetkovém vyrovnání vyškrtli pouze jedno slovo.

"Rozhodnutí Ústavního soudu považuji za správné a předpokládal jsem ho. Samotný Ústavní soud totiž v uplynulých letech kritizoval Parlament ČR z nečinnosti spočívající v dlouhodobém nepřijetí zákona, který by narovnal vztahy státu a církví. Podařilo se to až po dvaceti letech diskusí a neustálých odkladů," uvedl premiér v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)