Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Úřad pro kontrolu léčiv schválil potratovou pilulku RU-486

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 26. června 2013 18:36
Úřad pro kontrolu léčiv schválil potratovou pilulku RU-486

Lidské potracené embryo, šest týdnů po oplození
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Potratová pilulka známá také pod názvem RU-486 bude od podzima dostupná i českých lékárnách. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž na základě žádosti francouzské firmy Exelgyn schválil účinné látky mifepriston a misoprostol. Úřad látky schválil s dovětkem, že je mohou předepsat pouze zdravotnická zařízení s lůžky, tedy nemocnice nebo potratová centra, která mají nasmlouvána i nemocniční lůžka. To znamená, že nebude dostupná u každého gynekologa, jak se obávali odpůrci pilulky.

Po jejím požití žena nebude muset zůstat v nemocnici, lékaře ale bude muset navštívit celkem třikrát. Poprvé kvůli první dávce účinné látky, podruhé kvůli další, která zárodek vypudí z těla, a poté na kontrolu.

„Hlavním přínosem registrace těchto přípravků je především jasné vymezení výdeje a použití v rámci lůžkového zdravotnického zařízení. Můžeme tak značně omezit jejich zneužívání, které se doposud nabízelo prostřednictvím nelegálních, zejména internetových nabídek,“ uvedl ředitel Ústavu Pavel Březovský.

Proti registraci pilulky vznikla petice, kterou podpořilo více jak 70 tisíc občanů. Registraci učinných látek odmítla ČBK a před jejími riziky varovala i synodní rada Českobratrské církve evangelické.

"Jsme přesvědčeni, že je třeba rodinu podporovat, nikoli přispívat k její destrukci rozšiřováním možných způsobů umělých potratů. Žádáme, aby bylo od legalizace farmakologického potratu upuštěno," psali v únoru čeští a moravští biskupové.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)