Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežský legát z Chorvatska bude na Velehradě kázat v češtině

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. června 2013 21:35
Papežský legát z Chorvatska bude na Velehradě kázat v češtině

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Zlín - Papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić, který při završení oslav 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu zastoupí papeže Františka, osloví při slavnostní mši na Velehradě 5. července věřící česky. Nebývá obvyklé, že by cizinec slavil liturgii v národním jazyce té země, řekl dnes novinářům generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík.

Záměr chorvatského arcibiskupa a papežova vyslance, který bude hlavním celebrantem mše, podle něj potěšil všechny české biskupy v čele s kardinálem Dominikem Dukou. "Ovládat cizí jazyk na veřejném shromáždění je pro každého cizince, který jím běžně nemluví, a pan kardinál Bozanić česky běžně nemluví, určitě náročné. Věnoval tomu ale několik týdnů přípravy, aby zvládl čtení i výslovnost," uvedl Nuzík.

Podle něj si církev od oslav výročí slibuje 'posílení a povzbuzení národa'. "Dnešní situace ukazuje, že cesta jenom přes hmotné věci a jenom kulturu nestačí, protože člověk se jeví stále více nenaplněný. Chceme poukázat na to, že je tu ještě cosi víc, co dokáže zaujmout člověka a jeho nitro. Bohatství, které přinesli svatí Cyril a Metoděj, tedy bohatství víry, písma, které bylo poprvé celé přeložené do staroslověnštiny. To je to slovo, které, jak řekl Cyril ve svém předzpěvu k evangeliu, krmí lidské duše," dodal Nuzík.

Na Velehrad se podle něj chystají nejméně desítky duchovních včetně biskupů ze Slovenska, Polska, Slovinska, Ukrajiny, Ruska či Německa. Účast potvrdili i nejvyšší představitelé státu v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Pořadatelé očekávají tradičně desítky tisíc věřících. Díky významnému výročí spojenému také s celostátní informační kampaní by tak návštěvnost mohla překonat čísla z uplynulých let.

"Snažíme se o to, aby prostředí bylo pro návštěvníky co nejpřátelštější," řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Pro návštěvníky bude například nově k dispozici stanové městečko se sociálním zařízením a úschovna kol. Na omezení se ale musejí připravit motoristé. Od čtvrtečních 17:00 do pátečních 17:00 bude Velehrad pro automobily uzavřen. Projedou jen poutní autobusy a lidé s povolenkami k vjezdu.

Ostatní mohou vozy odstavit na parkovištích na obchvatu Starého Města na silnici I/55 a na hřišti v obci Tupesy. Pokud budou tato parkoviště obsazena, bude možné využít i parkovišť ve Východní ulici ve Starém Městě a na silnici I/50H Staré Město - Zlechov. Pro osádky vozidel bude připravena kyvadlová doprava autobusy, která je doveze na Velehrad i zpět.

Oslavy cyrilometodějského výročí budou završeny na Velehradě 4. a 5. července. Na čtvrtečním charitativním koncertu vystoupí se zlínskou filharmonií světové operní hvězdy, chybět nebude ani Jiří Pavlica a Hradišťan. Výtěžek koncertu podpoří tři charitativní projekty.

Program Dnů lidí dobré vůle zahrnuje nabídku výstav, sportovních a ekologických aktivit i program pro rodiny s dětmi. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři, pokračovat bude také přepisování bible. Podrobný program je na webových stránkáchwww.velehrad.eu. Slavnost vyvrcholí v pátek národní poutí a slavnostní mší svatou. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)