Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita a diakonie zjišťují potřeby u 900 zaplavených domácností

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. června 2013 15:26
Charita a diakonie zjišťují potřeby u 900 zaplavených domácností

Povodně 2013 - 3. června poledne. Kamenný most v Písku
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Charita ČR a Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) zjišťují, jaké sociálně slabší domácnosti budou po záplavách potřebovat další přímou pomoc. Týkat by se měla seniorů, neúplných nebo velkých rodin či lidí, kteří vlastní zaplavané domy, které už pojišťovna předtím odmítla pojistit. Charita provádí šetření ve 400 domácnostech, diakonie u pěti stovek. Novinářům to dnes řekli pražský arcibiskup Dominik Duka a synodní senior Českobratské církve evangelické Joel Ruml.

"Nesmíme na potřebné lidi po záplavách zapomínat, teprve nyní pro ně těžké období začíná. A bude pomoc nejen materiální, ale i duchovní. Teprve nyní si mnozí uvědomují, o co přišli," uvedl Duka. I když voda opadla, začíná kolotoč úklidu, sušení zdí, desinfikování, osekávání omítek, zařizování nový výbavy domácností.

Curylo: Naše pomoc neskončí se zapůjčením posledního vysoušeče ani opadnutím mediálního zájmu

Charita ČR již distribuovala materiální pomoc za zhruba 6,5 milionu korun. Rozdala asi 9000 litrů desinfekce a čistících prostředků, 5500 kusů nářadí, nástrojů a čistících pomůcek, zapůjčila 228 vysoušečů. Na 30 pracovníků a dobrovolníků pomohlo s úklidem, další stovky zmonitorovaly situaci. Psychologickou pomoc poskytlo 114 pracovníků charity, dočasné přístřeší Charit ČR využilo 191 lidí.

"Po zkušenostech, které Charita ČR nasbírala od roku 1997, je jasné, že naše pomoc neskončí se zapůjčením posledního vysoušeče ani opadnutím mediálního zájmu," uvedl ředitel Charit ČR Lukáš Curylo. Na charitním sbírkovém kontě 11998822/0800 v.s. 906 se k dnešnímu dni sešlo přes 11 milionů korun. Další příspěvek například slíbila partnerská organizace z Německa.

Diakonie počítá s tím, že na krytí škod a pomoc po povodních půjde sedm milionů korun, na zvláštním účtu 3596666359/0800 s variabilním symbolem 2013 je zatím 4,1 milionu. Diakonie například vyslala 200 dobrovolníků na úklid do stovky domácností v Královéhradeckém, Středočeském a Ústeckém kraji. Tam také poskytne další finanční pomoc sociálně znevýhodněným. Zástupci diakonie uvedli, že dosud zapůjčili 250 vysoušečů.

Záplavy na začátku června na českém území způsobily škody v řádu desítek miliard korun. Dosud se likvidují škody, které napáchala velká voda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)