Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálový průvod s velbloudy projde Letohradem a Dolní Dobroučí

Kraje: Královéhradecký / kir / ČTK / 2. ledna 2024 17:07
Tříkrálový průvod s velbloudy projde Letohradem a Dolní Dobroučí

ilustrační foto: tříkrálový průvod na velbloudech
Autor: facebook.com/trikralovasbirka / Arcidiecézní charita Praha

Letohrad - Letohradem a Dolní Dobroučí na Orlickoústecku projde v sobotu 13. ledna tříkrálový průvod, budou v něm desítky lidí v kostýmech, hlavními postavami budou tři mudrci na velbloudech. Lidé během akce mohou přispět na tradiční Tříkrálovou sbírku. ČTK to řekl vedoucí spolku Honorata Petr Kubíček.

"V zapojených obcích je vidět nesmírné nadšení dobrovolníků. Každý průvod čítá kolem 50 nadšenců v průvodu a dalších desítek lidí v zázemí. Nebudou chybět koně, ale ani velbloudi či několik irských vlkodavů," uvedl Kubíček.

Tříkrálovou sbírku pořádá od 1. do 14. ledna Charita Česká republika, letos se koná 24. ročník. Peníze v ulicích vybírají dobrovolníci v kostýmech tří králů, přispět mohou lidé na bankovní účet nebo poslat dárcovskou SMS. Loni sbírka na pomoc potřebným lidem vynesla přes 161 milionů korun.

Poprvé spolek pořádal průvod v roce 2020, další dva následující roky se kvůli covidu akce nekonaly. První průvod letos projde dopoledne Letohradem. Kašpar, Melichar a Baltazar pojedou od Orlovny na velbloudech, doprovázet je bude perská družina, bubeníci, jezdci na koních a desítky darovníků. Cestu završí na Václavském náměstí, kde se pokloní svaté rodině a Jezulátku, řekl Kubíček.

Podobný scénář bude mít odpolední průvod v Dolní Dobrouči. Králové s doprovodem se vydají na cestu od hasičské zbrojnice a skončí u kulturního a společenského církevního centra. I tam se bude konat sbírka. "Výtěžek sbírky podpoří opravu fasády kostela svatého Mikuláše v Dolní Dobrouči. Slavnostně vyzdobený kostel bude po celou dobu konání akce pro veřejnost otevřený," řekl Kubíček.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)