Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Velehradě začínají oslavy věrozvěstů, sejdou se i biskupové

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. července 2013 6:42
Na Velehradě začínají oslavy věrozvěstů, sejdou se i biskupové

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad - Moravské poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku hostí ode dneška jednu z největších církevních událostí v zemi - Dny lidí dobré vůle. Letos si zde navíc poutníci připomenou 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Očekává se proto více lidí než v minulých letech. Slavnost vyvrcholí páteční národní poutí a bohoslužbou.

Na oslavy byl pozván papež František, nakonec ale přijede jeho zástupce, papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić. Povede páteční mši a zúčastní se například i dnešní prezentace zlaté mince vydané k cyrilometodějskému výročí. Na Velehradě nebudou chybět ani další významní hosté v čele s prezidentem Milošem Zemanem, který se chystá na dnešní koncert Večer lidí dobré vůle i na páteční mši.

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě konají od roku 2000, letošní ročník je čtrnáctý. Dnešní program nabízí výstavy, sportovní a ekologické aktivity i odpoledne pro rodiny s dětmi. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři, pokračovat bude také přepisování Bible. Večer vyvrcholí charitativním koncertem, na němž se zlínskou filharmonií vystoupí světové operní hvězdy. Chybět tradičně nebude ani Jiří Pavlica a Hradišťan.

Čeští a moravští biskupové se v sobotu sejdou na Velehradě po cyrilometodějských slavnostech na svém 94. plenárním zasedání. Budou se mimo jiné zabývat procesem majetkového narovnání státu s církvemi a plánováním strategie budoucího dobrého hospodaření církve, řekl ČTK František Jemelka z tiskového střediska České biskupské konference.

Na zasedání, jehož hosty budou apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza a papežský legát, kardinál Josip Bozanić, bude také kardinál Dominik Duka informovat o české církvi ve dnešní společnosti. Biskupové se budou zabývat i církevním školstvím, pastoračními úkoly pro rok 2014, podzimní Národní pouti do Izraele či duchovní službou ve věznicích.

"Rovněž se bude projednávat české vydání první encykliky papeže Františka s názvem Lumen Fidei, která bude ve Vatikánu zveřejněna 5. července," uvedl Jemelka. Ještě před zahájením jednání biskupové věnují velehradské bazilice deskový obraz Zdirada Čecha, a to jako připomínku letošní jubilejní pouti. Jsou na něm vyobrazeni svatí Cyril s Metodějem, znaky jednotlivých diecézí a biskupů v České republice.

Plenární zasedání České biskupské konference se na Velehradě v dřívějších letech konalo v předvečer cyrilometodějských slavností. Letos se však biskupové sejdou den po Národní pouti a slavnostní mši svaté, jimiž vyvrcholí letošní oslavy 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)