Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Velehradě je k vidění unikátní relikviář vytvořený vězni

Kultura / vlu / ČTK / 4. července 2013 17:58
Na Velehradě je k vidění unikátní relikviář vytvořený vězni

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad - Na Velehradě byla dnes odpoledne otevřena výstava nazvaná Jít cestou naděje, která představuje několik desítek obrazů, soch a dalších děl vytvořených vězni ve 20 českých věznicích. Její součástí je také unikátní kopie Relikviáře svatého Maura, kterou zhotovili odsouzení z věznice Horní Slavkov pro zámek a hrad Bečov.

"Tato pomůcka a originál dřevěné sochy sv. Barbory, patronky horníků, zhotovené na zakázku pro kostel v Chodově, budou na výstavě pouze dnes a v pátek dopoledne, pak budou odvezeny zpět," řekla ČTK hlavní kaplanka Vězeňské služby České republiky Květa Jakubalová.

Tam, kde by naděje nebyla, umírá i život sám

Téma výstavy Jít cestou naděje odráží i význam letošního 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. "Tam, kde by naděje nebyla, umírá i život sám. Tato zkušenost propojuje každého z nás. Bez ohledu na to, kde nebo čím je. Snad tato výstava napomůže přiblížit cesty, které jsou od sebe odděleny vysokými zdmi," uvedl kaplan olomoucké vazební věznice Otto Broch.

Podle Jakubalové je ale vidět, že každý z vězňů vidí naději jinde. "Kromě cyrilometodějských motivů nebo třeba dřevěného kolotoče, který se zamýšlí nad cestou člověka životem, tady máme i pistolku a letadlo. Je to na každém z autorů, jak si svou naději představoval," přiblížila Jakubalová. Dodala, že některé práce jsou vysoce profesionální. "Je to skutečně práce, za kterou by se nemusel stydět ani renomovaný výtvarník," dodala kaplanka.

Výstavy prací vězňů bývají v posledních letech tradiční součástí doprovodného programu cyrilometodějských slavností na Velehradě. Několikrát zde byly například k vidění práce vězňů z celého světa, kteří se zapojili do výtvarné soutěže iniciované Mezinárodním sdružením katolických vězeňských kaplanů. 

Kromě výstavy prací vězňů byla dnes ve Stojanově gymnáziu otevřena například také výstava výtvarných děl zhotovených technikou šité krajky z oblasti liturgie, přírody a folkloru, prezentace papežských misijních děl a charitativních organizací a výstava vítězných obrázků dětské soutěže v malování nazvaná Cestou dvou bratří.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)