Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Večer lidí dobré vůle na Velehradě vynesl téměř dva miliony korun

Domácí zpravodajství / juml / velehrad.eu / 4. července 2013 22:38
Večer lidí dobré vůle na Velehradě vynesl téměř dva miliony korun

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad - Dnes v 19.30 začal na pódiu před velehradskou bazilikou tradiční Večer lidí dobré vůle. Koncertem prováděli Pavel Kříž a Barbora Černošková. První den slavností navštívilo Velehrad na 18 tisíc lidí a výtěžek činí 1 826 484 korun českých. Christnet.cz o tom informovala Monika Urbášková z pořádající Petarda Produktion.

Koncert v přímém přenose odvysílala Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Mezi hosty se objevili například prezident ČR Miloš Zeman, předseda vlády Jiří Rusnok, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, dlouholetá patronka Dnů lidí dobré vůle Livia Klausová nebo kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. U příležitosti cyrilometodějského jubilea přijel na Velehrad papežský legát Josip Bozanić. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák celé Dny lidí dobré vůle zaštítili a na slavnostním koncertu tak nemohli chybět.

Letošní slavnostní koncert zahájilo hromadné vypuštění balonků, které doslova ozdobily velehradské nebe. Za netradičním projektem „Balónkem na pomoc“ stojí Adopce nablízko. Výtěžek z prodaných balonků přispěje na náklady spojené s vysláním dobrovolníků na mise v zahraničí, které se pohybují v řádech desítek tisíc korun na jednoho dobrovolníka.

Během slavnostního večera vystoupili na velehradském pódiu významní interpreti vážné hudby z různých koutů Evropy – renomovaná koncertní pěvkyně Simona Houda-Šaturová ze Slovenska, italský barytonista Franco Vassallo a mezzopranistka Kai Rüütel z Estonska. Domácí hudební scénu pak zastoupil hostitel Dnů lidí dobré vůle Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka a významný barytonista Roman Janál.

Výtěžek z dárcovských SMS zpráv se letos vyšplhal na úctyhodných 1 826 484 korun a rovným dílem si je rozdělí tři předem vybrané projekty. Pro rok 2013 to jsou: Adopce nablízko, České katolické biblické dílo a Nadační fond ADIUVARE.

Čtrnáctý ročník Dnů lidí dobré vůle vyvrcholí v pátek 5. července Slavnostní poutní mší svatou, při níž bude hlavním celebrantem papežský legát Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Koncelebrovat budou biskupové Čech, Moravy a Slezska. Mše bude přenášena Českou televizí a Českým rozhlasem Praha.

Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci budou moci přispět svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible. Ve 14 hodin se pak mohou přítomní poutníci zaposlouchat do české a slovanské duchovní hudby v rámci koncertu Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)