Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papeže Františka čekají v Brazílii mohutná bezpečnostní opatření

Ze světa / vlu / ČTK / 17. července 2013 16:58
Papeže Františka čekají v Brazílii mohutná bezpečnostní opatření

Papež František na svatopetrském náměstí
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Rio de Janeiro - Brazílie podnikne mohutnou bezpečnostní operaci na ochranu papeže Františka během jeho návštěvy příští týden. Ministerstvo obrany, které bezpečnostní akce koordinuje, chce především zabránit opakování sociálních nepokojů, které v brazilských ulicích propukly minulý měsíc, napsala agentura AFP.

Očekává se, že se do Rio de Janeira sjede více než 1,5 milionu poutníků z celého světa na Světové dny mládeže, na které přijede i papež František. Akce, která se koná od 22. do 28. července, se zúčastní mimo jiné i český kardinál Dominik Duka.

Brazilské ministerstvo obrany původně počítalo s rozmístěním 8500 vojáků, ale po červnových nepokojích jejich počet zvýšilo na 10.266; zastoupeni budou příslušníci pozemních jednotek, letectva i námořnictva. Kromě rozmístění ozbrojených sil zahájí státní bezpečnostní činitelé "největší policejní operaci v dějinách Ria", řekl tajemník ministerstva Roberto Alzir Dias Chaves. "Dalších 7000 policistů bude jako posily k 12.000 příslušníků policie v Riu, a k nim přibude 1700 členů elitních Národních sil a jednotky civilní, dálniční a federální policie," dodal.

Papež nebude používat papamobil

Brazilci vyšli do ulic začátkem června původně kvůli zvyšování cen veřejné dopravy. Postupně se ale téma protestů rozšířilo na služby vůbec a také na přemrštěné náklady na fotbalové mistrovství světa v příštím roce a olympijských her v roce 2016. Celonárodní protesty přivedly do ulic brazilských měst více než milion lidí; jejich rozsah byl bezprecedentní a často je provázelo násilí a vandalismus.

Oficiální činitelé se obávají, že by protesty mohly znovu vzplát během papežovy návštěvy v největší převážně katolické zemi světa. Místní katoličtí představitelé ale ujišťují, že to se nestane "s ohledem na samotnou podstatu chystané události".

Papež během návštěvy nebude používat tradiční uzavřený papamobil, ale dva otevřené džípy, aby byl blíže k lidem. Jeho průjezdy městem by ale podle zpráv tisku mohly narušit demonstrace, při nichž se homosexuálové ostentativně líbají na rty, anebo rozdávání kondomů podél papežovy trasy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)