Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 240 lety byl zrušen jezuitský řád

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. července 2013 23:27

Vatikán/Praha - Bulou nazvanou Dominus ac redemptor noster zrušil před 240 lety, 21. července 1773, papež Kliment XIV. řád Tovaryšstvo Ježíšovo, který je znám spíše jako jezuitský řád. Vydal ji na naléhání Francie, Španělska a Portugalska, které se obávaly rostoucí moci řádu. Bula umožňovala světským vládám plně rozhodnout o jeho majetku. Habsburský dvůr ji přivítal, neboť přispívala k omezování vlivu církve. Obecné zásady zrušení řádu konkretizovala v září svým listem císařovna Marie Terezie.

Existenci jezuitského řádu oficiálně stvrdil papež Pavel III. 27. září 1540. Společenství založil o šest let dříve v Paříži španělský šlechtic Ignác z Loyoly, který byl později svatořečen. V 16. století, kdy evropské křesťanství prožívalo hlubokou krizi provázenou krvavými válkami mezi katolíky a protestanty, jezuité prosazovali obrodu katolické církve a záhy se stali jedněmi z hlavních nositelů počínající protireformace. Od počátku své existence se jezuité zaměřovali převážně na oblast školství, vědy a umění, velmi aktivní byli i jako misionáři na nově objevených kontinentech.

Do Čech přišel řád poprvé už v roce 1555, kdy se prvních 12 příslušníků usadilo na místě zpustlého dominikánského kláštera v Praze na Starém Městě u kostela sv. Klimenta. Z bývalé koleje, kterou jezuité postavili na místě dominikánského kláštera, později vznikla budova Národní knihovny. Přesto, že členové řádu výrazně přispěli k šíření barokní kultury a vzdělanosti, zůstali v národní paměti nespravedlivě zapsáni hlavně jako tmáři podporující habsburskou moc.

Členem jezuitského řádu byl například spisovatel, geograf a historik Bohuslav Balbín, kardinál Tomáš Špidlík nebo Antonín Koniáš, který byl dlouho považován za symbol pobělohorské doby temna a který pálil tisíce "závadných" knih. Ačkoliv je pálení knih historickým faktem, špatná pověst pátera Koniáše byla podle některých historiků později účelově zveličována s cílem diskreditovat řád, případně katolickou církev jako takovou.

Zrušení řádu netrvalo dlouho. V roce 1804 byl papežem Piem VII. obnoven pro Neapolské království a v roce 1814 pro celý svět. Do Čech se vrátil řád v roce 1853. Jezuité se do popředí zpráv dostali opět letos v březnu, kdy se papežem stal jezuita Jorge Bergoglio, který přijal jméno František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)