Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papeže na mši na pláži Copacabana přivítal až milion lidí

Ze světa / vlu / ČTK / 26. července 2013 8:24
Papeže na mši na pláži Copacabana přivítal až milion lidí

Ilustrační foto
Autor: rio2013.com

Rio de Janeiro - Na mši papeže Františka na pláži Copacabana v brazilském městě Rio de Janeiro ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SELČ) dorazil podle odhadu Vatikánu až milion lidí. Na pontifika, který se v Brazílii účastní Světových dnů mládeže, zde čekalo bouřlivé přivítání, napsala agentura Reuters.

Otevřený vůz s papežem během čtyřkilometrové jízdy na pláž mnohokrát zastavil, aby František požehnal davu nebo políbil dítě. Během cesty dokonce daroval svou pokrývku hlavy solideo člověku, který se dostal až k vozu a který katolické hlavě dal ručně ušitou čepičku pro duchovní, napsala agentura Reuters. Podle AP se také napil svého oblíbeného nápoje maté, které mu kdosi z davu podal.

"Vždy jsem slyšel, že Cariocas (rodáci z Rio de Janeira) nemají rádi zimu a déšť. Ale jste zde. Výborně," řekl papež s odkazem na to, že na pláž dorazily davy lidí i přes nepříznivé počasí.

František: Nepodlehněte "iluzi štěstí a opilosti" z peněz a moci

V projevu poté vyzval, aby lidé nepodlehli "iluzi štěstí a opilosti" z peněz a moci a aby do svého středu "umístili Boha". Sociálním tématům se František věnuje během celého svého dosavadního pobytu v Brazílii. Ve čtvrtek zamířil do chudinské čtvrti Varginha, která je jedním z neblaze proslulých slumů, v nichž kvete prodej drog a další kriminalita.

Včera Papež František v brazilském Riu de Janeiro požehnal olympijské vlajce a setkal se s několika významnými sportovci. Podle agentury AP se tak zařadil mezi ty hlavy katolické církve, které projevovaly zájem o pozitivní roli sportu ve společnosti. Na pozvání starosty Ria přijel včera pontifik do městského paláce, kde slavnostně obdržel klíč od města. Během uvítacího ceremoniálu vyšel na balkon paláce a požehnal lidem shromážděným před honosnou budovou. Z balkonu rovněž svěcenou vodou požehnal olympijskému symbolu, který nad Riem zavlaje v době konání letní olympiády v roce 2016.

Z centra města zamířil do chudinské čtvrti Varginha, která je jedním z neblaze proslulých slumů, v nichž kvete prodej drog a další kriminalita. Papež má v plánu pohovořit s místními obyvateli, kvůli čemuž brazilská policie zahájila již před několika týdny masivní bezpečnostní akci k zajištění bezproblémového průběhu jeho návštěvy ve slumu.Na místním stadionu papež vyzval mladé Brazilce ze čtvrti, kterou ještě před pár měsíci ovládala drogová mafie, aby neztráceli odvahu a nenechali se zkorumpovat.

"Vy, drazí mladí, jste často rozčarováni fakty o zkorumpování lidí, kteří místo toho, aby usilovali o společné dobro, hledají osobní prospěch," uvedl papež podle agentury AFP v jasné narážce na revoltu brazilské mládeže proti korupci a úpadku veřejných služeb. "Nikdy neztrácejte odvahu. Realitu lze změnit, člověka lze změnit," prohlásil a vybídl mladé, aby si "nezvykali na zlo", ale snažili se jej porazit a šířit dobro. 

Čtvrt Varginha se rozkládá uprostřed slumů přezdívaných "pásmo Gazy" kvůli častým a vražedným potyčkám mezi policisty a obchodníky s drogami. Dav lidí na stadiónu byl však papežovým poselstvím zjevně dojat. "Chtěl bych vyzvat veřejné představitele a všechny lidi dobré vůle zasazující se o sociální spravedlnost: neustávejte v práci za spravedlivější a solidárnější svět," zdůraznil František. Vybídl také k ochraně pěti "základních pilířů", jako je "podpora národa a jeho duchovního blaha", "života jako božího daru" a rodiny, vzdělávání, které "se neomezuje na pouhé předávání znalostí s cílem produkce zisku", zdraví a bezpečí "v přesvědčení, že násilí může být poraženo jen změnami v lidském srdci".

Pro české účastníky Světových dnů mládeže sloužil ve středu mši kardinál Dominik Duka. Český metropolita také požehnal soše pražského Jezulátka, kterou pak předal českým krajanům z města Bataypora.

Plné znění promluvy papeže ve čtvrti Varginha

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)