Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Riu sloužil mši třem milionům lidí, pozval je do Krakova

Ze světa / vlu / ČTK / 28. července 2013 22:45
Papež v Riu sloužil mši třem milionům lidí, pozval je do Krakova

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Gerd Altmann / Creative Commons

Rio de Janeiro - Nepřehledné moře lidí zaplavilo dnes věhlasnou pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro, kde papež František sloužil závěrečnou mši Světových dnů mládeže. Ceremoniálu se podle agentury AFP zúčastnily tři miliony lidí. Papež jim po mši oznámil, že na příštích světových dnech se mladí katolíci sejdou v roce 2016 v polském Krakově.

František v kázání vyzval mladé věřící, aby byli "učedníky mise". "Víra je plamen, který je tím jasnější, čím víc ho člověk sdílí s ostatními," prohlásil. Evangelium je zde pro všechny, ne jen pro některé, zdůraznil.

Po mši mladým katolíkům oznámil, že na příštím setkání se sejdou v roce 2016 v Krakově na jihovýchodě Polska. "Drazí mladí přátelé, na příštích Světových dnech mládeže vás, doufám, uvidím v polském Krakově," řekl František jásajícím davům.

„Nést evangelium znamená nést Boží moc, vytrhávat a hubit zlo a násilí, ničit a bořit překážky sobectví, netolerance a nenávisti, stavět nový svět. Ježíš Kristus s vámi počítá! Církev s vámi počítá. Papež s vámi počítá!“

Noc na pláži v očekávání dnešní mše hlavy katolické církve strávily statisíce především mladých lidí. Podle agentury AFP od sobotní večerní vigilie zůstaly na Copacabaně dokonce více než dva miliony věřících z celého světa.

Celou čtyři kilometry dlouhou cestu, kterou František projel k místu, z kterého mši vedl, obklopily davy lidí, kteří pontifika nadšeně zdravili. A jak píše agentura AP, František měl pro ně otevřenou náruč. Neváhal políbit dítka, popil čaj, který mu kdosi podal, a chytal dárky, jež mu lidé házeli do auta. Dokonce i na normálně kamenných tvářích vatikánských ochránců, kteří běželi podél automobilu, se tu a tam objevil úsměv, vyvolaný nadšením zástupů.

Papež během zhruba týdenní návštěvy Brazílie, která je jeho vůbec první zahraniční cestou od nástupu do čela katolické církve, při různých příležitostech vyzýval k větší otevřenosti církve a její představitele k hlubší komunikaci s potřebnými. Svou otevřeností, veselou povahou a přístupem k mladým lidem si získal velké sympatie.

František v sobotu vyzval kněží a církevní hodnostáře celého světa, aby vyšli z izolace svých kostelů a kazatelen a sloužili chudým. Brazilským politikům na shromáždění lídrů politiky, kultury a ekonomiky pak řekl, aby řešili příčiny nynějších protestů v zemi "konstruktivním dialogem".

Dnešní mší na Copacabaně papež návštěvu Brazílie ukončil a odletí zpět do Vatikánu.

Plné znění papežovi promluvy na závěr Světových dní mládeže

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)