Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Čech se vrátila oltářní socha odcizená před 23 lety na Plzeňsku

Kultura / vlu / ČTK / 29. července 2013 12:45

Plzeň - Vzácná oltářní socha svatého Petra, kterou ukradli zloději v listopadu 1990 v kapli na jižním Plzeňsku, se v těchto dnech vrátila do Čech. Až do letoška byl osud sochy, která je na seznamu movitých kulturních památek, zcela neznámý. V únoru se ale objevila v nabídkovém katalogu internetové aukce v Německu. Letos je to už druhá církevní památka ukradená na začátku 90. let v kostelech v Plzeňském kraji, která se vrátila zpět, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Tomková.

Podnět na získání sochy dali památkáři Národního památkového ústavu. Ukázalo se, že socha pochází z hlavního oltáře kaple svaté Anny na jižním Plzeňsku. Její hodnota je vyčíslena na 400.000 korun a byla vedena v Katalogu odcizených a nezvěstných uměleckých děl.

Sochu zajistili policisté přímo v aukční síni v Německu. Poté bylo třeba zařídit její vydání zpět do ČR. "Vždy se jedná o složitý proces vyžadování mezinárodní právní pomoci, jehož součástí je i spolupráce našich justičních orgánů a příslušných orgánů Německa," uvedla mluvčí. Podle ní je úspěch, že se socha nakonec vrátila. "Ne vždy je tento proces úspěšný a ne vždy je předmět kulturní hodnoty vydán zpět původnímu majiteli," uvedla.

Na navrácení sochy se kromě památkářů NPÚ podíleli také kriminalisté z policejního prezidia a krajského ředitelství v Plzni, z Interpolu a německá policie.

Kromě sochy svatého Petra se letos vrátila v kraji původnímu majiteli i další církevní památka. "Socha anděla v hodnotě přesahující sto tisíc korun byla odcizena v roce 1991 z kostela na Plzni - severu. I ta se objevila na aukci v zahraničí a byla letos navrácena majiteli," doplnila Tomková.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)