Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf židovského kongresu pranýřuje ukrajinskou pravoslavnou církev za údajnou rehabilitaci SS

Ze světa / vlu / ČTK / 23. srpna 2013 18:13
Šéf židovského kongresu pranýřuje ukrajinskou pravoslavnou církev za údajnou rehabilitaci SS

Prezidentem Světového židovského kongresu Ronald Lauder
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

New York - Předseda Světového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder ostře kritizoval ukrajinskou pravoslavnou církev za údajnou rehabilitaci SS. Nejméně jeden ortodoxní kněz byl totiž spatřen na pietní akci, která se konala u příležitosti přenosu ostatků příslušníků někdejší ukrajinské divize SS do nových hrobů.

Lauder tvrdí, že církev účastí na akci, kterou pořádala krajní pravice, podporuje "rehabilitaci SS". Kněz ukrajinské pravoslavné církve se nedávno poblíž Lvova zúčastnil nového pohřbu ostatků příslušníků 14. (ukrajinské) granátnické divize SS, v níž působili Ukrajinci i Němci.

Divize se přitom účastnila bojů proti partyzánům a podílela se na likvidaci Židů a Poláků na Balkáně a v Československu.

Lauder kyjevského patriarchu Filareta podle agentury APA písemně vyzval, aby napříště účasti kněží na takových akcích zabránil a aby vůči akcím oslavujících nacisty zaujal stanovisko.

Obřadu, jenž se konal u příležitosti 70. výročí povstání 14. granátnické divize ve Lvově, se podle Laudera účastnili mnozí ukrajinští občané v esesáckých uniformách.

"Byl jsme zděšen, když jsem viděl fotografie mladých Ukrajinců v uniformách Waffen-SS, s jasně viditelnými hákovými kříži na ocelových helmách a vypalující z pušek oslavné salvy," napsal Lauder.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)