Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Horní Lipové vyrůstá pravoslavný kostelík, připomene zajatce

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 24. srpna 2013 22:55

Jeseník - Osudy válečných zajatců z druhé světové války na Jesenicku bude lidem v budoucnu připomínat nový pravoslavný kostelík. Stavba v hodnotě 1,2 milionu korun vyrůstá v Horní Lipové, v části obce Lipová - lázně. V prostorách kostela se dnes poprvé sloužila bohoslužba, novodobý památník byl také vysvěcen. ČTK to dnes řekl Josef Libor Kratochvíla z občanského sdružení Kostelík v horách.

"Se stavbou kostela se začalo v červenci. Hrubou stavbu již máme hotovu, proto jsme dnes mohli mít první bohoslužbu spojenou s posvěcením kostela. Bude sloužit jako památník válečným zajatcům," uvedl Kratochvíla.

Podle jeho kolegy Zdeňka Korčiána je smyslem především připomenout jména asi 6000 zajatců, kteří v letech 1939 až 1945 pracovali, trpěli a umírali na Jesenicku. "Většina z nich pocházela ze zemí bývalého SSSR a po skončení války je čekal tragický osud takzvaných vojenských zrádců a jejich stopy končí obvykle ve stalinských gulazích," uvedl Korčián.

Chrám vzniká v místě zvaném Dlouhá kotlina. Prostory architektonicky zajímavé stavby ve tvaru šestiúhelníku, zasvěceného svátku Proměnění Páně a svatému Nektariu Eginskému, budou sloužit nejen k duchovním účelům, ale místo zde najdou také jednotlivá jména zapomenutých zajatců. "V současné době se badateli Romanovi Janasovi podařilo shromáždit již 400 jmen - osudů. Vzniklý památník by se tak stal jedním z mála míst naší vlasti, ve kterém se příběh válečných zajatců připomíná a zároveň prvním pravoslavným chrámem postaveným ve Slezsku," dodal Korčián.

Podle Kratochvíla na Jesenicku bylo na 40 zajateckých táborů. Členové sdružení chtějí do budoucna spojit místa těchto táborů sítí stezek s pamětními deskami, které by připomínaly osudy zajatců.

Stavba vzniká za podpory obce Lipová - lázně. Na její vznik přispívají také jednotlivci. Do budoucna by se měly v kostele uskutečňovat pravidelné bohoslužby a sloužit by měl také turistům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)