Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatohorské schody v Příbrami jsou kvůli propadu uzavřeny

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 27. září 2013 9:58

Příbram - Svatohorské schody v Příbrami, spojující město se známým poutním místem Svatá Hora, se ve středu na jednom místě propadly. V současnosti jsou uzavřeny, řekl ČTK svatohorský farář Jan. Situaci chce řešit ve spolupráci s městem. Trhlina by podle dostupných informací neměla být rozsáhlá.

"Schody se propadly, právě to řešíme. Pod horou jsou šachty," uvedl farář, který věří, že se problém podaří co nejrychleji odstranit. Podle Jana Traxlera ze svatohorského areálu jde o propad lokálního rozsahu v řádu desítek centimetrů. "Obvoláváme všechny odborníky, abychom se dobrali toho, co je příčinou," uvedl Traxler.  Mluvčí radnice Ondřej Šlechtický uvedl, že město bylo pouze informováno o uzavření schodů a o tom, že by na Svatou Horu neměli být posíláni turisté.

Zastřešené schody, vybudované podle návrhu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, byly počátkem 90. let téměř na pokraji zkázy. Po rozsáhlé rekonstrukci se je podařilo otevřít v roce 1993. Propadnutí schodů není jedinou ranou, která v poslední době areál stihla. Loni v květnu zloději vykradli svatohorskou baziliku, odnesli si stříbrné svícny a sochy andělů za tři miliony korun. Pravděpodobného pachatele policie dopadla, odcizené věci dosud nebyly nalezeny.   

Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950. Znovu se vrátili v roce 1990.
   

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)