Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve svatohorské bazilice v Příbrami se sestavují nové varhany

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 7. června 2018 18:42
Ve svatohorské bazilice v Příbrami se sestavují nové varhany

Svatá Hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Jan Groh / Creative Commons

Příbram - V bazilice na Svaté Hoře v Příbrami se už měsíc sestavují nové varhany, poprvé by se mohly rozeznít po prázdninách. Hudební nástroj vznikl v dílně varhanáře Vladimíra Šlajcha z Borovan na Českobudějovicku. Náklady na výrobu se pohybovaly kolem 15 milionů korun a většinu pokryly příspěvky od dárců, řekl dnes ČTK Jan Traxler ze svatohorského areálu.

Před instalací varhan, které mají nahradit původní hudební nástroj z roku 1948, muselo být připraveno pomocné lešení a zdvihací technika. Zároveň bylo nutné zakrýt štukovou výzdobu, aby se předešlo jejímu poškození. Nejtěžšími součástmi varhan, jež bylo potřeba vyzvednout zhruba do desetimetrové výše, byly vzdušnice, tedy skříně, v nichž se rozděluje vzduch k jednotlivými píšťalám. Dále bylo potřeba dostat na místo měchy, ventilátory, součásti varhanních skříní a píšťaly.

Nejdříve přišla na řadu stavba pedálových strojů v lodžiích nad bočními kaplemi baziliky. Nyní je podle Traxlera hotová skříň varhan a montuje se vnitřek. "Jsme ve stádiu, kdy jsou varhany už téměř kompletně deponovány nahoře a osazují se jednotlivé komponenty," uvedl Traxler. "Pan varhanář Šlajch se tomu intenzivně věnuje a předpokládám, že někdy po prázdninách - ale neberte mě za slovo - by ten stroj měl být spuštěn a mělo by se hrát," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)