Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Státní pozemkový úřad zatím vrátil církvím sedm pozemků a jednu stavbu

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 3. října 2013 18:25
Státní pozemkový úřad zatím vrátil církvím sedm pozemků a jednu stavbu

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) vydal v rámci církevních restitucí do konce září sedm pozemků a jednu stavbu. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Úřad s církvemi a náboženskými společnostmi ke stejnému datu uzavřel 17 dohod o vydání celkem 59 pozemků a tří staveb. 

Církve dosud zaslaly úřadu 1586 výzev v nich žádají o vydání 41.674 zemědělských pozemků a 204 staveb. Podle Tomana se připravuje ustavení pracovní skupiny, která bude posuzovat sporné restituční případ. Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků. 

Koncem září se objevila informace, že v rámci restitučního vydávání majetku církvím eviduje zatím dvě žádosti, u kterých je kvůli nejistému datu zabavení pozemků zpochybněno, zda jsou oprávněné. Týkají se půdy, kterou požaduje Řád maltézských rytířů v Praze Březiněvsi a  Řád svatého Benedikta na Broumovsku. Rozhodným datem pro církevní restituce je den komunistického puče 25. února 1948. 

Související zpráva: Církve dosud požádaly o 38.020 pozemků a podaly 1368 výzev

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)