Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava fotografií zahájí 670. výročí Svatovítské katedrály

Kultura / MiH / ČTK / 6. listopadu 2013 14:08
Výstava fotografií zahájí 670. výročí Svatovítské katedrály

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Výstava fotografií Katedrála a živé setkání zahájí od 7. prosince do 12. ledna příštího roku 670. výročí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Expozice v Mladotově domě na Pražském hradě, na kterou bude vstup zdarma, naváže na výstavu, která se zde konala v loňském roce. Novináře o tom dnes informoval iniciátor projektu Člověk a víra a a fotograf Roman Albrecht. 

Oproti loňsku se obměnili autoři fotografií, kterých je celkem šest a oproti 50 fotografiím na minulé výstavě vystaví téměř 60 nových snímků vzniklých ve Svatovítské katedrále v letošním roce. Jejich zaměření se podle Albrechta trochu liší. "Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako reklama na církev, což mohlo na minulé výstavě tak působit. Chceme poukázat na duchovní rozměr člověka, tedy nepůjde jen o fotky architektury, ale lidí, kteří ji vyplňují," řekl ČTK Albrecht s tím, že se bude jednat o průřez významných událostí v letech 2012 až 2013 zachycených uměleckou a dokumentární formou. 

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je trojlodní gotickou katedrálu se třemi věžemi a sídelním kostelem arcibiskupa pražského. Současná stavba vznikala v několika etapách. Katedrálu do roku 1954 spravovala církev, poté tehdejší komunistická vláda vládním nařízením určila "československý lid" za vlastníka a Kancelář prezidenta republiky za správce celého areálu Pražského hradu, včetně katedrály. Po roce 1989 začal spor o vlastnictví katedrály. Spory o katedrálu ukončila v roce 2010 dohoda mezi nově ustanoveným pražským arcibiskupem Dominikem Dukou a prezidentem Václavem Klausem. Tato dohoda je však zpochybňována.

Podle Duky je katedrála "společným dědictvím kulturního společenského i politického života , o které pečuje jak stát, tak římsko-katolická církev". Spory o katedrálu a další objekty na Pražském hradě stejně jako o církevní restituce považuje Duka za součást předvolebního boje. "Mnoha politickými stranami jsem byl ujištěn, abych zapomněl na to, co bylo řečeno a abychom nastoupili novou cestu. Já nezapomínám, ale odpouštím, co bylo řečeno," uvedl dnes Duka s tím, že spory o katedrálu a domy se nevedou a jedná se spíše o "mediální zápletku".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)