Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Průvod světel v Malešicích upozornil na stav Milíčovy modlitebny

Domácí zpravodajství / fli / Vlastní zpráva / 23. ledna 2014 14:14
Průvod světel v Malešicích upozornil na stav Milíčovy modlitebny

Milíčova modlitebna v Praze Malešicích
Autor: Jan Uhlíř

Praha - V pražské Rektorské ulici, na prostranství mezi barokní kapličkou a Milíčovou modlitebnou v Praze Malešicích, prošel 7. ledna druhý ročník Tříkrálového průvodu světel. Podvečerního setkání na pozvání občanského sdružení Kaple Rektorská se zúčastnilo přes padesát lidí.

Sdružení Kaple Rektorská se již přes dva roky pokouší upozornit veřejnost na objekt Milíčovy modlitebny, chátrajícího kostela Českobratrské církve evangelické (ČCE) od architekta Bohumila Bareše, který v padesátých letech 20. století navrhl pro evangelíky několik nových kostelů např. i památkové chráněný dřevěný kostelík v Rožnově pod Radhoštěm (viz informace o historii kostela na stránkách evangelického časopisu Český bratr). Evangelická církev plánovala kapli zbourat a na jejím místě postavit bytový dům. Synod, nejvyšší orgán církve, ale toto rozhodnutí v květnu minulého roku odložil na žádost Ochranovského seniorátu Jednoty bratrské (Po rozdělení Jednoty bratrské se část této církve sloučila s ČCE pod hlavičkou Ochranovského seniorátu). Ochranovský seniorát zvažuje zakoupení této stavby pro svůj pražský sbor. Ten pro bohoslužby využívá v současnosti pronajaté prostory. Na revitalizaci kaple se měl podílet i arch. David Vávra. Podle biskupského vikáře pro pastoraci, Michala Němečka, by o bohoslužebný prostor v této lokalitě mohli mít zájem i katolíci, kteří zde chtěli kostel vystavět již po válce. Základy kostela sv. Josefa ale v době komunistického režimu skončily pod výstavbou sídliště.

Prvním krokem směrem k místním obyvatelům bylo uspořádání Tříkrálového průvodu světel přesně před rokem. Organizátoři kromě záchrany kaple mají také snahu oživit v Malešicích duch pospolitosti a zájem místních o historii a kulturu místa, kde žijí. Slavnosti světel se účastnili rodiny s dětmi, lidé střední i starší generace. Většina z nich měla v rukách lampiony a svíčky. Po úvodním přivítání tlumočila předsedkyně o. s. Mária Uhrinová informace o činnosti sdružení. Následoval hudební program, vyřčení „Několika přání pro Malešice“ a společný zpěv koledy.

Následně se průvod se světly vydal malešickými ulicemi. Účastníci se zastavili na několika stanovištích nově otevřené Naučné stezky sv. Josefa. Mluvilo se o původu názvů zdejších ulic a po víc než dvou hodinách byla akce ukončena.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)