Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hnutí ANO mění tým pro vyjednávání o církevních restitucích

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 31. ledna 2014 19:37

Praha - Ministři Martin Stropnický a Helena Válková (oba ANO) kvůli vytížení v čele resortů obrany a spravedlnosti skončili v pracovní skupině sociální demokracie a hnutí ANO k církevním restitucím. V pětičlenném týmu je nahradili poslanci za ANO Margita Balaštíková a Radek Vondráček. Informaci ČTK dnes potvrdila Balaštíková.

Balaštíková, která stejně jako Vondráček ve Sněmovně zastupuje Zlínský kraj, v současné době studuje zákony a další podklady k církevním restitucím, o jejichž změnu obě vládní strany usilují. V příštím týdnu by se dvojice poslanců za ANO měla setkat s trojicí zástupců ČSSD, aby vzájemně sladili noty na další jednání s církvemi. Konkrétní termín další schůzky není zatím stanoven.

Za sociální demokracii jsou v týmu místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková a straničtí odborníci Karel Machovec a Jan Kudrna.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

ČSSD, která chce v příštím týdnu dokončit své požadavky na církve, usiluje především o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity. Církevní restituce loni posvětil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)