Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Premonstráti z Nové Říše podali pozdě žádost. Stát jim tak nevrátí několik desítek hektarů

Domácí zpravodajství / MiH / Vlastní zpráva / 5. února 2014 12:15
Premonstráti z Nové Říše podali pozdě žádost. Stát jim tak nevrátí několik desítek hektarů

Klášter premonstrátů v Nové Říši
Autor: Wikipedia.org / Funke / Creative Commons

Praha - V rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi došlo již k prvním odmítnutím restitučních požadavků. Důvodem je nedodržení lhůty 2. ledna 2014, do které se měly jednotlivé právnické osoby o svůj majetek přihlásit. Kvůli opoždění tak např. premonstráti z Nové Říše přijdou o několik desítek hektarů lesů a polí. Je přitom pravděpodobné, že z důvodu pozdního podání žádosti budou odmítnuty i další jednotlivé nároky. 

Státní pozemkový úřad zamítl žádost katolické církve o vydání majetku v Praze-Liboci. O zhruba hektarový pozemek, na kterém je dnes zahrádkářská kolonie, požádala místní farnost u kostela sv. Fabiána a Šebestiána 3. ledna. A to je podle úřadu pozdě, termín vypršel o den dříve. "Lhůta pro podávání výzev oprávněných osob je do 2. ledna letošního roku. Veškeré výzvy, které jsme obdrželi po tomto datu, už bohužel musíme odmítnout," vysvětlil pro Českou televizi ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček. Podobně, ale citelně hůře, dopadli i premonstráti z Nové Říše na Jihlavsku. Zájem měli například o les u Bohuslavic nebo o louky u Hladova a u Olšan. I jejich žádost už stát definitivně zamítl. Kvůli opoždění tak premonstrátský řád přijde o několik desítek hektarů lesů a polí.

Podle Českého rozhlasu k 30. prosinci 2013 podaly církve celkem 3319 žádostí o vydání 71 282 pozemků a 891 staveb. Tato čísla však, vzhledem k výraznému nárůstu počtu odeslaných žádostí ke konci lhůty, nejsou konečná. Na posouzení žádosti a uzavření dohody mají úřady dle zákona o majetkovém vyrovnání půl roku. Několik žádostí se týká také movitých věcí, o některých již stát rozhodl - Národní galerie například vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z rovněž středověkého Puchnerova oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)