Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Boskovice si chtějí expozicí připomenout kardinála Špidlíka

Kultura / vlu / ČTK / 6. února 2014 23:11
Boskovice si chtějí expozicí připomenout kardinála Špidlíka

Kardinál Tomáš Špidlík
Autor: Wikipedia.org

Boskovice (Blanensko) - Boskovice chtějí v muzeu vytvořit expozici o duchovním dědictví regionu. Měla by v ní být i část věnovaná jednomu z významných rodáků, kardinálovi Tomáši Špidlíkovi (1919 až 2010). Projekt přijde na šest milionů korun a město by na něj chtělo získat peníze z norských fondů. ČTK to dnes řekla jeho spolutvůrkyně expozice, místostarostka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL).

"Expozice by měla dvě části. První by se měla věnovat duchovnímu odkazu regionu, jenž byl od nepaměti domovem lidí římskokatolického i evangelického vyznání a Židů," uvedla. V této části by měla být příchozímu představena významná duchovní místa a také stavby Boskovicka. V expozici by měly být historické modlitební knížky, růžence i cenné "svaté obrázky".

Druhá část by byla věnována kardinálu Špidlíkovi. Podle libreta by v ní mohly být jeho knihy, korespondence, některé osobní věci a především místnost s videoprojekcemi. V ní by si mohli příchozí přehrávat videa s kardinálovými meditacemi.

Nová expozice by měla zaplnit horní část budovy muzea. Její název Duchovní dědictví Boskovicka - mosty porozumění přímo odkazuje na kardinálovu teologickou činnost. V ní podporoval stavbu mostů porozumění mezi lidmi i státy, dodala Vítková.

Špidlík je považován za jednoho z nejvýznamnějších teologů novodobé historie. O jeho významu svědčí i to, že při volbě papeže, v níž se stal hlavou katolické církve Benedikt XVI., pronesl na přání kardinálů poslední promluvu ke konkláve.

Obyvatelé Boskovic začali už před třemi lety řešit, jak si slavného rodáka připomenout. Uvažovalo se o tom, že by mohlo boskovické gymnázium nést jeho jméno. Záměr zatím nevyšel, na budově školy je ale pamětní deska připomínající, že Špidlík patřil k absolventům tohoto gymnázia. Nevyšel ani plán na pojmenování jedné z nových ulic ve městě Kardinála Špidlíka. Jejím obyvatelům se zdál název dlouhý. Ulice je nyní Lipová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)