Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyšehrad bude na sv. Valentina již tradičně patřit snoubencům

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 8. února 2014 11:50
Vyšehrad bude na sv. Valentina již tradičně patřit snoubencům

Ilustrační foto - Bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě
Autor: Wikipedia.org / NoPlayerUfa / Creative Commons

Praha - V rámci památky svatého Valentina se 15. února na Vyšehradě koná již tradiční pouť snoubenců. Celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence začíná v 9.00 hodin, poutní bohoslužba v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla. Celý pátek i sobotu bude možné pomodlit se u relikviáře sv. Valentina.

Na pouť na Vyšehrad se „ti, co spolu chodí“ vydali poprvé v roce 2003. Rok před tím byla totiž objevena při prohlídce starého depozitáře kapituly zcela náhodně relikvie sv. Valentina. Nikdo zpočátku nevěděl, co jeden ze čtyř zaprášených barokních monstrancových relikviářů skrývá. Když Vyšehradská kapitula nechala tyto předměty zrestaurovat, zjistilo se, že jeden z opravovaných relikviářů skrývá ostatek patrona zamilovaných. Dosvědčovala to nalezená tzv. autentika, tedy malý proužek papíru nalepený na kosti s nápisem „Sv. Valentin“. Jak a kdy se relikvie na Vyšehrad dostala, už asi nikdo nezjistí. Je však docela možné, že ji pro Prahu z Itálie získal již císař Karel IV.

Sv. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus (268-270) tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentin prý i přes zákaz tajně oddával na území Říma zamilované páry. Claudius proto Valentina nechal dne 14. února 269 popravit. Ještě do konce 70. let minulého století nebylo jeho jméno uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ovšem patří, i díky komercializaci, k velmi známým světcům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)