Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sýrie: Objevily se nové zprávy o unesených sestrách z kláštera sv. Tekly

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 12. února 2014 11:44
Sýrie: Objevily se nové zprávy o unesených sestrách z kláštera sv. Tekly

Klášter sv. Tekly v syrském městečku Maalula
Autor: Wikipedia.org / Heretiq / Creative Commons

Sýrie - Televize Al Jazeera se sídlem v Kataru zveřejnila nové video řeholnic unesených 2. prosince 2013 z řecko-pravoslavného kláštera sv. Tekly v syrském městečku Maaloula. Doposud se o nich vědělo pouze tolik, že je skupina povstalců odvezla do syrského Yabroudu.

Na záznamu převzatém agenturou AsiaNews sestry nemluví, nicméně hlas mimo záběr tvrdí, že „jsou v dobrém zdravotním stavu, není s nimi špatně zacházeno a čekají na osvobození, aby se vrátily do svého kláštera.“ Hlas neříká nic o místě, kde se nacházejí, označuje je však za „unesené“ a tvrdí, že jsou mezi nimi „Syřanky a Libanonky“.

Na předchozím videu, rozšířeném rovněž katarskou televizí 6. prosince loňského roku, sestry uváděly, že nebyly uneseny, nýbrž převezeny mimo městečko, aby unikly bombardovaní a bylo jim zaručeno bezpečí. Oficiální média reagovala obviněním povstalců z toho, že užívají sestry jako lidský štít. Nové video nyní působí dojmem, že mají být využity k výměně. Neznámý hlas na záznamu totiž na závěr dodává, že „sestry děkují všem, kdo usilují o jejich osvobození a požadují osvobození všech vězňů“.

K únosu řeholnic se již dříve přihlásily islamistické brigády Ahra al–Qalamoun, které výměnou za propuštění sester požadovaly osvobození „tisíce syrských žen držených ve věznicích syrského režimu“. Na osvobození řeholnic apeloval papež František i pravoslavní biskupové. Postavily se za ně také libanonští představitelé a katarský emír. Zatím však bezvýsledně.

Maaloula, městečko s křesťanskou většinou 55 km od Damašku, je proslulá tím, že se v ní stále ještě mluví starou aramejštinou, jazykem Ježíšovy doby. V minulých měsících se stala dějištěm dlouhých bojů mezi státním vojskem a povstalci. Městečko bylo poslední dobou opakovaně napadeno islámskými povstalci, kteří zaútočili i na tamní kostely a kláštery. Při útocích bylo zavražděno několik křesťanů. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)