Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Úřady aktuálně evidují přes 5000 církevních žádostí o vydání nemovitého majetku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 21. února 2014 17:50
Úřady aktuálně evidují přes 5000 církevních žádostí o vydání nemovitého majetku

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Církve podle zatím sečtených údajů podaly v rámci restitucí 5075 výzev k vydání 111.058 pozemků a 1832 staveb. Údaje aktuální k 20. únoru dnes s odkazem na Státní pozemkový úřad (SPÚ) zveřejnilo na své stránce ministerstvo kultury. Největší část žádostí připadá na SPÚ a Lesy České republiky. Vzhledem k výraznému nárůstu v posledních týdnech loňského roku se bude počet výzev aktualizovat minimálně do konce února, řekla dnes ČTK mluvčí fondu Monika Machtová. 

Od konce ledna do 20. února úřady připočetly dalších 390 výzev na vydání 8465 pozemků a 49 staveb. Uzavřeno bylo za stejné období 39 dohod na vydání pozemků. Nejvíce výzev (2838) eviduje SPÚ, Lesy České republiky jich obdržely 1862. 

K dalším institucím, kterým církve podávaly žádosti, patří například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Povodí Vltavy, ministerstva zemědělství a obrany. Z památek církve požádaly třeba o vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hrad Bouzov, klášter Porta Coeli v Předklášteří, Sázavský klášter či zámek v Kroměříži.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Podle informací z tisku se církve podáváním žalob u soudů snaží získat i ten majetek, který v minulosti stát převedl na obce. 

ČSSD a ANO navrhly, aby byly finanční náhrady sníženy o 13 miliard, což církve odmítají. Spor o peněžitou část církevních restitucí by podle prezidenta Miloše Zemana mohlo vyřešit, kdyby peníze od státu církve využily na veřejně prospěšné účely. 

Celková výměra pozemků, o něž církve dosud požádaly, činí jen kolem 36.000 hektarů. Úřady před zahájením restitucí odhadovaly, že stát by mohl církvím vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy, Lesy ČR blokují asi 142.000 hektarů pozemků. Týdeník Dotyk minulý týden uvedl, že pozemky, které nebudou vráceny církvím, bude moci stát nabídnout restituentům, kteří se stále nedočkali nápravy majetkových křivd z minulého režimu. 

"Pokud budeme počítat i dědice po původních oprávněných osobách, pak je to téměř 62.000 lidí,“ citoval týdeník ředitele SPÚ Petra Šťovíčka. Majetkové nároky restituentů za pozemky, které stát nemohl vrátit, protože jsou zastavěné, dosahují bezmála 600 milionů korun. Většina restituentů chce tyto nároky proměnit za půdu, nikoli za peníze. Stát jim ale není schopen nabídnout adekvátní náhradu, především na tom odškodnění ztroskotává. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)