Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež bude na Zelený čtvrtek mýt nohy handicapovaným

Ze světa / juml / ČTK / 17. dubna 2014 10:42
Papež bude na Zelený čtvrtek mýt nohy handicapovaným

Jorge Mario Bergoglio, první papež pocházející z amerického kontinentu a první z Tovaryšstva Ježíšova
Autor: Flickr.com / Jeffrey Bruno / Creative Commons

Vatikán - Papež František se o dnešním Zeleném čtvrtku zhostí v rámci velikonočních slavností opět tradičního mytí nohou. Tentokrát navštíví v Římě ústav pro zdravotně postižené osoby, kde se bude věnovat 12 handicapovaným pacientům ve věku od 16 do 86 let. Rituál odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před ukřižováním.

Loni František pojal rituál, kterého se ve své funkci zhostil poprvé, netradičně: nohy umyl tuctu mladých vězňů, z nichž dvě byly dívky, což bylo ze strany papeže vůbec poprvé. Františkovi předchůdci v čele římskokatolické církve rituál prováděli v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří reprezentovali jejich následníky.

František si však netradičně vybral mladé lidi na scestí. Během obřadu se je podle Radia Vatikán snažil přesvědčit o správnosti podobné pokory a obětí pro druhé.

Nynější papež prováděl tento rituál mezi lidmi z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice.

Na Zelený čtvrtek se připomíná Ježíšova poslední večeře. Následuje pak Velký pátek, který je připomínkou Kristovy smrti. V sobotu se koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)