Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Bílou sobotu večer se již začíná připomínat zvrtvýchvstání

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 19. dubna 2014 17:09
Na Bílou sobotu večer se již začíná připomínat zvrtvýchvstání

Výřez z obrazu Zmrtvýchvstání Krista, Národní galerie v Praze, okolo 1380
Autor: Mistr třeboňského oltáře

Praha - Dnes je Bílá sobota - den modliteb, rozjímání a půstu. Některé křesťanské církve již slaví v noci ze soboty na neděli vigilii vzkříšení - liturgickou připomínku a zpřítomnění zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V katolickém kalendáři je tato "noc nocí" spojena se zapalováním ohňů před kostely a zažehávání velikonočních svící vnášených pak do chrámů jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa.

Součástí vigilie bývají i křty, většinou dospělých lidí, kteří se rozhodli stát křesťany.

Celá Bílá sobota je přípravou na večer, kdy obřady vrcholí. Katolické kostely zůstávají přes den neozdobené, nehraje v nich hudba, lidí do nich mohou přicházet v tichosti, modlit se breviáře a žalmy a poklonit se symbolickému hrobu Krista. Po západu slunce začínají večerní obřady.

V noci na neděli mají velkou bohoslužbu také pravoslavní křesťané. Protestantské církve sice většinou noční vigilii nepraktikují, ale obsah Velikonoc to pro ně nemění.

Židé mají v těchto dnech sedmidenní svátek nekvašených chlebů Pesach - připomínku vysvobození z egyptského otroctví před více než 3500 lety. Podle tradice si Židé při rychlém odchodu z Egypta nestačili připravit jídlo na cestu, tedy ani nechat vykvasit těsto na chléb.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)