Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze bylo otevřeno velké buddhistické centrum

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. května 2014 17:00
V Praze bylo otevřeno velké buddhistické centrum

Buddhistické centrum Gompa v Praze
Autor: gompapraha.cz

Praha - V Praze se pro veřejnost otevřelo největší buddhistické centrum v České republice. Centrum Gompa vzniklo přestavbou bývalé továrny v Holešovicích. Již nyní se v centru konají pravidelné meditace pro veřejnost a několikrát do měsíce také kurzy a přednášky. Na 19. června se plánuje den otevřených dveří, řekla dnes ČTK za organizátory Renata Hladná.

Objekt s celkovou rozlohou 2000 metrů čtverečních stál buddhisty skoro 37 milionů korun. "Všechno byly peníze z našich vlastních zdrojů a z darů," doplnila Hladná. Továrnu koupili buddhisté od soukromého vlastníka v roce 2012 za 28 milionů korun. Více než rok pak trvala rekonstrukce dvou hlavních objektů, zejména pak uliční budovy, z níž vznikl meditační sál s kapacitou 250 lidí.

"Původní představa směřovala pouze k využití vnitřní budovy. Později jsme se rozhodli oddělit společenskou a meditační část," uvádí Jan Matuška, mluvčí projektu Gompa Praha. Centrum připravili stoupenci buddhismu Diamantové cesty, v České republice se k této odnoži tradičního tibetského buddhismu hlásí více než 3500 lidí. Centrum Gompa zahrnuje meditační sál, výstavní prostory, zázemí pro nakladatelství a obchod s buddhistickou literaturou. Pojmenování vzniklo z tibetského slova gompa, kdy "gom" znamená meditaci.

Buddhismus Diamantové cesty slaví letos v Česku své dvacetiletí. V roce 1994 bylo v zemi jen několik lidí, kteří se scházeli v pronajatých prostorách v Praze. "Dlouhodobě jsme hledali vhodný objekt, který bychom odkoupili. Bývalá továrna s dvorem na Maninách byla nejvhodnější volbou. Co se týče architektury, i do budoucna bychom chtěli zachovat industriální atmosféru," vysvětluje záměr Karel Trachta, jeden z architektů projektu.

Každé druhé pondělí v měsíci pořádají pražští buddhisté Diamantové cesty přednášku některého z učitelů tohoto směru. Denně od 20:00 je veřejná meditace přístupná všem zájemcům. Součástí centra je knihovna s buddhistickými texty, převážně v češtině, ale také angličtině a němčině.

V ČR, stejně jako v Evropě a v Americe se buddhismus rozvíjí zejména díky aktivitě lamy Oleho Nydahla, dánského buddhistického učitele, který z pověření představitelů tibetského buddhismu šíří učení na Západě. V roce 2007 byl tento směr v ČR zaregistrován jako církevní společenství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)