Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní soud vyhověl stížnostem jehovistů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. května 2014 13:23
Ústavní soud vyhověl stížnostem jehovistů

Ústavní soud - sněmovní sál
Autor: Wikipedia.org / Kirk / Wikipedia Commons

Brno - Ústavní soud (ÚS) dvěma novými nálezy potvrdil nezákonně vězněným svědkům Jehovovým nárok na náhradu morální a citové újmy. Ve vězení se ocitli za komunistického režimu, protože kvůli svědomí a náboženskému přesvědčení odepřeli vykonávat vojenskou službu. Nálezy otevírají cestu k zadostiučinění pro všechny nezákonně vězněné, kteří teprve nedávno dosáhli úplné rehabilitace, sdělil ČTK advokát Lubomír Müller.

Oba jehovisté pocházejí ze Slovenska. V roce 1991 je justice rehabilitovala jen částečně, tedy zrušila odsuzující rozsudek ve výroku o trestu, ale výrok o vině zůstal nedotčen. Plné rehabilitace se dočkali až na základě dalšího vývoje soudního rozhodování v letech 2006, respektive 2007.

ÚS již před časem vyslovil, že nárok na náhradu nemateriální újmy mají ti, kdo byli rehabilitováni po 18. březnu 1992, kdy se pro Československo stala závaznou Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. Nejvyšší soud pak doplnil, že nárok je třeba uplatnit do tří let od právní moci rehabilitačního rozhodnutí.

Sporná otázka spočívala v tom, zda se má tříletá lhůta počítat od neúplné rehabilitace v roce 1991, takže by nárok byl dnes promlčen, anebo až od úplné rehabilitace. Ústavní soudkyně Vlasta Formánková podle Müllera v pondělí při vyhlášení nálezů výslovně zdůraznila, že platí druhá varianta. Znamená to, že nezákonně věznění jehovisté mají nárok na náhradu nehmotné újmy.

Podle sjednocujícího stanoviska Nejvyššího soudu z roku 2012 by náhrada za nemateriální újmu měla činit podle konkrétních okolností případu 500 až 1500 korun za každý den nezákonného omezení osobní svobody.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)