Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

S církvemi chce nyní jednat Hašek s hejtmany

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. června 2014 16:40
S církvemi chce nyní jednat Hašek s hejtmany

Michal Hašek
Autor: cssd.cz

Praha - Poté, co se koaliční vláda nedohodla na vzniku vyjednávacího týmu k církevním restitucím, chtějí s náboženskými společnostmi nyní jednat kraje. Šéf jejich asociace Michal Hašek (ČSSD) církve požádá o schůzku. Napsal to dnes na svém Facebooku.

Jednání o úpravě církevních restitucí, kterou ČSSD slibovala voličům, vedly nejprve odborné týmy sociální demokracie a hnutí ANO s náboženskými společnostmi. Když se jim nepodařilo dosáhnout zásadního posunu, chtěl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vytvořit tým na vládní úrovni, což ale odmítali zejména lidovci.

"Protože koaliční partneři ČSSD nejeví chuť k jednání vládního týmu s církvemi, vloží se do plnění volebního slibu ČSSD hejtmani. Už dříve jsme avizovali tento úmysl Asociace krajů ČR, ale respektovali jsme běžící dialog Sobotkova kabinetu s Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou. Protože je už nyní prostor pro naši iniciativu, požádám představitele církví o společné jednání," uvedl dnes Hašek.

Podstatou krajské iniciativy je podle něj fakt, že kraje dnes kompetenčně zajišťují historické oblasti působení církví - zdravotnictví, sociální péči nebo školství. Řadu projektů v těchto oblastech je podle Haška možné financovat společně z peněz získaných v rámci restitucí a z veřejných rozpočtů.

"Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. A poznámka na závěr - žádná partyzánština, budeme o všech krocích informovat premiéra i vládu," uzavřel muž, který se loni po volbách pokusil z čela strany odsunout dnešního ministerského předsedu Sobotku.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se během 17 let církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)