Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Největší církevní novostavbou na Karlovarsku je klášter trapistů

Kultura / vlu / ČTK / 15. června 2014 13:19
Největší církevní novostavbou na Karlovarsku je klášter trapistů

Trapistický klášter Matky Boží v Novém Dvoře se nachází 1 km východně od Dobré Vody u Toužimi
Autor: Novydvur.cz

Karlovy Vary - Klášter s kostelem trapistů v Novém Dvoře nedaleko Teplé na Karlovarsku je nejvýznamnější církevní novostavbou, která v posledních víc než dvou desetiletích vyrostla nejen v Karlovarském kraji, ale také v celé plzeňské diecézi. Karlovarský kraj, který je součástí plzeňské diecéze, patří podle výsledků sčítání lidí z roku 2011 k regionům s nejmenším počtem lidí hlásících se k církvi. Spíš než budovat nové by bylo v kraji třeba opravit zchátralé už existující kostely, uvedla mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková.

Při sčítání se z víc než 310.000 obyvatel kraje k nějaké církvi či církevnímu společenství přihlásilo jen 6,9 procenta obyvatel, méně už bylo jen v Ústeckém kraji. V celé ČR to bylo 13,9 procenta. Za věřící nehlásící se k žádné církvi se pak v Karlovarském kraji označilo 5,6 procenta lidí a za lidi bez víry 38,8 procenta obyvatel.

"Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj jsou na tom po stránce religiózní nejhůře a mají nejvíce zničených církevních památek a nejvíc kostelů, které neslouží," řekl ČTK plzeňský architekt Jan Soukup, který je autorem návrhů několika kaplí či rekonstrukcí církevních staveb na západě Čech. "Je to krásná práce, protože je to duchovní a zhmotňuje to myšlenky, není to tak spojené s praktickým životem," řekl o práci architekta v církevních objektech.

Spolu s londýnským architektem Johnem Pawsonem se Soukup podílel na nové podobě kláštera trapistů v Novém Dvoře. Objekt vznikl přebudováním bývalého dvora premonstrátů a pozdějšího státního statku. Tři klášterní křídla jsou úplně nová včetně minimalistického kostela Nanebevzetí Panny Marie, pouze barokní křídlo je zrekonstruováno.

Klášter byl založen 20. srpna 2002 několika členy řádu, kteří sem zamířili z domovského kláštera v Sept-Fons ve Francii. V březnu roku 2004 byl v Novém Dvoře otevřen noviciát a téhož roku v září byl slavnostně posvěcen nový kostel. V roce 2011 se stal klášter opatstvím, což je nejvyšší možná organizační jednotka. Trapisté žijí velmi uzavřeným stylem života, vyrábějí některé produkty, například hořčici, které prodávají.

V kraji se podařilo také vybudovat některé menší kaple a kapličky, zejména díky péči spolků, sdružení či obcí. Například občanské sdružení Andělská Hora postavilo v roce 2006 v Andělské Hoře na Karlovarsku malou kapličku sv. Ludmily. Maličkou kapličku věnovanou svému patronovi, svatému Hubertovi, postavili v roce 2010 také myslivci u obce Jeřeň na Karlovarsku. Na konci 90. let 20. století byla nově vystavěna také kaple Panny Marie Bolestné ve Fojtově na Karlovarsku. Vznikla díky spolupráci místních lidí a německých rodáků. Vysvěcena byla v roce 1999.

Pravoslavná dřevěná kaple svatého Mikuláše vyrostla podle informací na webu české pravoslavné církve na přelomu tisíciletí u rozhledny Aberg na Doubské hoře u Karlových Varů. Stavební materiál na stavbu kaple, ikonostas a ikony údajně pocházejí přímo z Trojicko-sergijevské lávry - největšího monastýru a centra pravoslavné církve v Rusku. Kaple byla vysvěcena v listopadu 2000.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)