Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zaorálek bude s arabskými diplomaty řešit výroky Zemana o islámu (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. června 2014 6:56
Zaorálek bude s arabskými diplomaty řešit výroky Zemana o islámu (Aktualizováno)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek
Autor: Wikipedia.org / Petr Šmerkl / Creative commons

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dnes sejde s vedoucími diplomatických zastoupení arabských zemí v Česku. Na pravidelné schůzce budou mluvit i o výhradách arabských představitelů ke kontroverzním výrokům prezidenta Miloše Zemana o islámu, které v nedávné době pobouřily Organizaci islámské spolupráce (OIS) a Saúdskou Arábii. Zaorálek by měl arabské diplomaty ujistit o vyváženosti české pozice vůči islámskému světu.

Zeman na sebe už v minulosti několikrát upozornil kritickými vyjádřeními na adresu islámu a muslimů a například bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata přirovnal k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Na konci května v reakci na krvavý útok v bruselském židovském muzeu prezident prohlásil, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Citoval přitom z muslimského textu, který vyzývá k zabíjení Židů.

Zemanova slova odsoudila OIS a vyzvala prezidenta k omluvě, což Zeman odmítl. Před týdnem pak prezidentovy výroky na adresu islámu musel v Saúdské Arábii vysvětlovat český velvyslanec Jiří Slavík. Podrážděnost Rijádu se projevila i minulý týden při jednání ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se saúdskoarabským velvyslancem v Praze, který českou stranu upozornil, že na armádní spolupráci mezi oběma zeměmi by mohlo mít negativní dopad "paušální vnímání islámu" v Česku.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude Zaorálek na dnešní schůzce v Černínském paláci arabské diplomaty informovat o vyváženém postoji Česka k Blízkému východu. "Česká republika má tradiční přátelské vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými zeměmi, to je naše diplomatická deviza, na níž chceme i nadále stavět," uvedl Sobotka k rozepřím s Araby. Popřel však, že by Saúdové Praze kvůli prezidentovým výrokům hrozili sankcemi a vyzval, aby se názory Zemana na islám "zbytečně nedémonizovaly".

Zaorálek ujistil diplomaty, že Česko podporuje náboženskou toleranci

Česko nesouhlasí s tím, aby bylo jakékoli náboženství automaticky spojováno s násilím. Arabským diplomatům to na dnešní schůzce v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ujistil je také, že Česká republika bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem. Ten pobouřily výroky prezidenta Miloše Zemana, který nedávno spojil krvavé útoky islámských radikálů s celou muslimskou ideologií.

"My nesouhlasíme s tím, že by jakékoli náboženství bylo automaticky spojováno s násilím. To nebude nikdy součástí naší pozice," přiblížil Zaorálek novinářům svůj výstup na pravidelném setkání s vedoucími diplomatických zastoupení arabských zemí v Česku.

"Ujistil jsem velvyslance, že my budeme vždy přesně rozlišovat mezi tím, co jsou zločiny, kriminalita a zločiny proti lidskosti a co je náboženské přesvědčení, které podle mě samo o sobě není s žádným násilím přímo spojeno," doplnil ministr zahraničí. Podle něho nelze mezi násilím a vírou dělat "jednoduché paralely".

"Obecně jsem ujistil, že Česká republika je země, která bude vždy podporovat náboženskou toleranci a která bude vždy podporovat spolupráci. To je spolehlivá kontinuita české zahraniční politiky. My usiluje o dobré vztahy s celým arabským světem," poznamenal Zaorálek. Cílem Česka je podle něj dialog s arabskými zeměmi, a to i o těchto sporných tématech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)