Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Propuštěná Súdánka dnes byla opět zatčena, chtěla opustit zemi (Aktualizováno)

Ze světa / MiH / ČTK / 24. června 2014 16:58
Propuštěná Súdánka dnes byla opět zatčena, chtěla opustit zemi (Aktualizováno)

Súdánská lékařka Meriam Ishag krátce po propuštění z vězení
Autor: Facebook.com

Chartúm - Súdánské úřady dnes opět zadržely ženu, kterou z nařízení soudu v pondělí pustily na svobodu, a to po zrušení rozsudku smrti za konverzi ke křesťanství. Sedmadvacetiletá Meriam Ishagová byla zadržena společně s manželem a dětmi na letišti v Chartúmu, odkud chtěla odletět ze země. Podle agentury AFP to sdělila osoba blízká Ishagové. 

Pondělní propuštění ženy označil americký kongresman Chris Smith jako první krok, po němž by měl podle něj následovat další, a to emigrace do Spojených států. AFP dnes připomněla, že manžel Ishagové má americké občanství. 

Obvinění z falšování dokladů

Súdánské úřady prý obvinily Meriam Ishagovou z falšování úředních dokumentů. S odvoláním na jejího právníka o tom informoval zpravodajský web BBC. Celníci ženu zadržely v úterý na letišti při pokusu opustit s manželem a dětmi zemi.

Ishagová u sebe údajně měla provizorní cestovní dokumenty, které už v den jejího propuštění z cely smrti vystavilo velvyslanectví Jižního Súdánu. Podle BBC měla v úmyslu vycestovat do USA. Ishagová je nyní podle sdělení svého právníka Elsherifa Aliho stále zadržována ve vyšetřovací vazbě na policejní stanici v Chartúmu. Manžel s dětmi prý našli útočiště na jihosúdánské ambasádě. Středeční zprávy přitom hovořily o tom, že Ishagová byla krátce po svém zadržení na letišti opět propuštěna.

Podle velvyslanectví Jižního Súdánu jsou cestovní dokumentu v pořádku. Ishagová na ně prý jako manželka jihosúdánského občana měla plné právo. Daniel Wani, manžel 27leté Súdánky, má kromě jihosúdánského také americké občanství.

Mluvčí súdánského ministerstva zahraničí Abdulláh Alzareg uvedl, že Ishagová je Súdánka, a neměla by proto používat jiný než súdánský cestovní pas. "Přijela na letiště v pancéřovaném voze amerického velvyslanectví s ochrankou. Je to dost podezřelé přijet v zahraničním autě," řekl. "Všichni ví, že je Súdánka. Představte si britského občana, který chce někam vycestovat s provizorními doklady vydanými Kostarikou. Je to porušení imigračního zákona kdekoli na světě," dodal. Úřady prý ženu při propuštění vyzvou, aby si požádala o cestovní pas a výjezdní vízum u súdánských úřadů.

Soud zrušil trest smrti

Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo.

Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být žena popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože Ishagová byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo. 

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má také otcovou vírou řídit. Matka ji nicméně vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem údajně jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost se vrátit k islámu, což ale odmítla. 

Západní státy a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 137)