Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v centru Brna má nové varhany za 35 milionů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. června 2014 5:18

Brno - Nové varhany za 35 milionů korun budou sloužit při mších, koncertech i festivalech v kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna. Původní nástroj zničila za války bomba. Zvukem a provedením se nové varhany řadí mezi nejkvalitnější a nejmodernější v Česku a při dobré péči budou sloužit 200 let, uvedl Jan Martin Bejček z nadačního fondu Campianus. Včerejší žehnání a slavnostní předání varhan si nenechaly ujít stovky lidí.

Slavnost připadla na svátek Petra a Pavla, patronů brněnské diecéze. Diváků předání varhan bylo tolik, že velký jezuitský chrám zcela zaplnili. Akci předcházelo vyzvánění zvonů. Skutečně špičkové koncertní varhany milovníci duchovní hudby nenajdou v žádném jiném brněnském chrámu či sálu. I proto získal mezinárodní projekt na stavbu koncertních varhan podporu města, kraje, Evropské unie i stovek drobných dárců.

Původní barokní varhany v jezuitském kostele zničila v roce 1944 letecká bomba, od té doby stál na kůru provizorní nástroj. Potřebné desítky milionů na nový získával nadační fond z dotací i drobných darů. Zájemci mohou stále přispívat na celý rejstřík nebo některou z 3483 píšťal a stát se tak navždy "kmotrem" jednoho tónu královského nástroje. Zatím si lidé podle Bejčka adoptovali více než polovinu píšťal.

Nástroj je věnovaný památce anglického mučedníka Edmunda Kampiána, jenž v brněnské jezuitské koleji studoval. Varhany jsou dílem švýcarské dílny Hermanna Mathise, která své mistrovské práce zanechala v Sixtinské kapli ve Vatikánu, mnoha evropských městech, ale také třeba v Japonsku. Celkem si vyžádaly 2,5 roku práce. Svým zpracováním barevně ladí s freskovou výmalbou chrámu, provedení je však moderní, neimituje barokní nástroje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)