Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německo: Počet návštěvníků evangelických bohoslužeb pozvolna klesá

Ze světa / juml / Vlastní zpráva / 9. července 2014 17:22
Německo: Počet návštěvníků evangelických bohoslužeb pozvolna klesá

Ilustrační foto - Frauenkirche v Drážďanech se sochou Martina Luthera v popředí
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Hannover -

Návštěvnost bohoslužeb v německých evangelických zemských církvích pozvolna klesá. Vyplývá to ze statistické ročenky Evangelické církve v Německu (EKD) vydané v červnu v Hannoveru, jak o ní informovala agentura IDEA.

Podle statistiky navštívilo bohoslužby EKD každou neděli asi 850 tisíc lidí, což je o 50 tisíc méně než v roce 2011. Znamená to, že bohoslužby své církve navštěvuje pravidelně 3,6% německých evangelíků. Na svátky však bývá účast vyšší a na Štědrý den navštíví kostel až 35,9% z celkového počtu asi 23,6 milionu členů EKD.  Ještě v roce 2000 přitom navštěvovalo bohoslužby kolem jednoho milionu věřících, tedy asi 4% členů evangelických zemských církví.

O něco lepší čísla vykazuje v zemi reformace římskokatolická církev. Její nedělní bohoslužby navštěvuje kolem 2,9 milionu lidí, což představuje asi 11,8% z celkového počtu asi 24,5 milionu německých katolíků. Na druhé straně lze v této církvi pozorovat dramatičtější sestupný trend. Zatímco ještě v roce 1990 chodilo na nedělní mši svatou 6,2 milionu lidí (32,6% členů), v roce 2000 to bylo už jenom 4,4 milionů věřících (16,5% členů).

Zajímavé jsou údaje o počtu pracovníků EKD. Pracuje v ní 21 tisíc teologů, z toho asi 14 tisíc přímo ve farních sborech. Na jednoho faráře tak připadá v průměru 1723 členů církve. Dále 5 600 teologů pracuje ve školství či jako nemocniční kaplani, další v administrativě atp. Celkem církev zaměstnává – včetně velké Diakonie – asi 673 tisíc lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)