Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dukou ocenění za službu církvi zraňovali oběti zneužívání, tvrdí spolek

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 16. června 2022 20:14
Dukou ocenění za službu církvi zraňovali oběti zneužívání, tvrdí spolek

Jiří Kylar
Autor: Archiv autora

Praha - Spolek Někdo Ti uvěří, kritizuje včerejší ocenění kněze Štěpána Roba a právníka Ronalda Němce, které jim udělil pražský arcibiskup Dominik Duka v katedrále sv. Víta „za jejich službu církvi“. Jiřímu Kylarovi, předsedovi spolku, vadí především přístup dvou oceněných k obětem sexuálního zneužívání: „svými výroky českou katolickou církev více poškozovali, místo aby moudře rozvažovali, jak pomoci narovnat tuto bolest v církevním společenství.“

Spolek Někdo Ti uvěří sdružuje lidi, kteří mají osobní zkušenost se zneužíváním v církevním a náboženském prostředí anebo jim zneužívání není lhostejné. Obětem se snaží nabízet bezpečné prostředí, kde mohou sdílet, co se jim přihodilo a vzdělávat. 

Spolek: Nechceme mít vzory v těch, kteří jsou necitliví k zvlášť zranitelným členům církve

Členům spolku není zcela jasné k čemu má včera Dukou předané ocenění sloužit: 

„Jde o jeho soukromou aktivitu, na kterou má právo? Nebo vystupuje z pozice církevního představitele, který oceněním zároveň vybrané osobnosti dává za vzor ostatním? Podle nás to druhé – a za spolek Někdo Ti uvěří říkáme, že nechceme mít vzory v těch, kteří jsou necitliví k zvlášť zranitelným členům církve. Nebo tím snad chce dalším obětem, které se kvůli chování těchto mužů bojí promluvit, dát jasný signál, co se v církvi cení?“ popsali své rozpaky v tiskové zprávě.

Medaili svatého Jana Nepomuckého Štěpánu Robovi udělil kardinál Duka „za jeho spolupráci na pojetí komunikace pražského arcibiskupství a vztahů s veřejností, i za příklad statečného osobního nasazení v době koronaviru“.

A medaili biskupa Antonína Podlahy udělil končíčí pražský arcibiskup Ronaldu Němcovi „za jeho odvážné hájení práva a cti katolické církve i jejího zakladatele, Ježíše Krista; a to jak v soudních síních, tak v mediálních vystoupeních a debatách“.

Necitlivost, trvdost a bolest

„Necitlivost a tvrdost právního zástupce pana kardinála Ronalda Němce, jeho dehonestující výroky a vyhrožování trestním oznámením na adresu obětí jsou obecně známým faktem. Jednání kněze Romualda Štěpána Roba, který prozradil jméno kněze-pachatele, médiím, aniž by si uvědomil, kolik bolesti způsobí nejen obětem, ale i dalším lidem. Jeho působení v pozici mediálního poradce, ve které se vyjadřoval k otázkám zneužívání, udělalo v této problematice více škody než užitku,“ komentuje ocenění Kylar.

„Nepřestáváme doufat, že jednou Dominik kardinál Duka pochopí, kolik bolesti podobné kroky způsobují,“ doplňuje předseda spolku Někdo Ti uvěří.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)