Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Slovensku žije více ateistů, než se předpokládalo

Ze světa / vlu / ČTK / 12. srpna 2014 20:18
Na Slovensku žije více ateistů, než se předpokládalo

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Bratislavský kraj

Bratislava - Na Slovensku žije mnohem více ateistů, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z nejnovější studie Slovenské akademie věd, podle níž se k některé z církví nepřihlásila více než pětina obyvatel pětimilionové země pod Tatrami. Podle sčítání lidu z roku 2011 bylo bez vyznání pouze 13 procent Slováků.

Akademie tvrdí, že letošní výsledky jsou přesnější, protože studie byla sestavena na základě podrobnějších informací než při posledním sčítání lidu. V něm se výrazně zvýšil počet lidí, kteří využili možnosti na otázku náboženského vyznání neodpovědět.

Ačkoliv k některé z církví se na Slovensku hlásí téměř osm z deseti obyvatel, jen zhruba polovina z nich pravidelně chodí do kostela. Alespoň jednou za měsíc se náboženských obřadů zúčastňují dvě pětiny Slováků.

"Čtvrtina populace nechodí do kostela vůbec a spolu s těmi, kteří chodí do kostela méně než jednou za rok, tvoří téměř stejně početnou skupinu jako pravidelní návštěvníci bohoslužeb," upozornila akademie. Potvrdily se tak dřívější odhady, že Slováci nepatří k silně věřícím sympatizantům církví.

Výrazná většina respondentů se rovněž vyslovila proti tomu, aby duchovní zasahovali do politiky. Například katoličtí biskupové čas od času zveřejňují apoštolské listy, ve kterých vyjadřují svůj názor na dění v zemi. Téměř polovina Slováků v průzkumu podpořila názor, aby církve nebyly financovány státem.

Tradičně nejsilnější postavení mezi církvemi na Slovensku má římskokatolická církev. K ní se hlásí šest z deseti obyvatel země.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)