Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie symbolicky vydala církvím vzácná umělecká díla (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. září 2014 6:46
Národní galerie symbolicky vydala církvím vzácná umělecká díla (Aktualizováno)

Umučení svatého Tomáše od Petra Pavla Rubense
Autor: Wikipedia.org

Praha - Několik uměleckých děl, která dosud patřila k nejvýznamnějším ve sbírkách Národní galerie v Praze, dnes představitelé státu předali zástupcům církve. Dva obrazy Petera Paula Rubense, Vyšebrodský oltář a části Puchnerova oltáře symbolicky převzali poté, co jim je stát vydal na základě majetkového vyrovnání s církvemi. Všechna díla ale na základě vzájemné dohody zůstanou ve stálých expozicích NG, Rubensovy obrazy ve Šternberském paláci a gotická díla v klášteře sv. Anežky.

"Pro návštěvníky Národní galerie se nemění vůbec nic, jen jméno majitele na štítku. Díla, která se dnes na základě dohody předávají, zůstanou nadále ve sbírkách Národní galerie. Tímto jsme s církevními institucemi zahájili novou éru velmi úzké koncepční spolupráce o zachování vynikajících uměleckých památek v kontextu prezentací Národní galerie v Praze," řekl ČTK generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Páter Juan Ignácio Provecho Lopez z České provincie Řádu sv. Augustina podotkl, že "konečně zvítězila nejen pravda, ale i spravedlnost a rozum". Podpisu smlouvy se zúčastnili i ministr kultury Daniel Herman a Jan Berka z Cisterciáckého opatství Vyšší Brod. Smlouva byla podepsána na 15 let s opcí. Finanční a majetkového vyrovnání s církvemi zpochybňuje část zejména levicových politiků.

O vydání všech tří souborů děl stát rozhodl již před mnoha měsíci, tehdejší ministr kultury Jiří Balvín to oznámil loni v prosinci. Sama Národní galerie ale čekala na další posudky. Když se letos v červenci ujal jejího vedení Jiří Fajt, nechal si vypracovat ještě oponentní posudek, který správnost vydání děl podle něj potvrdil. Zejména v případě Vyšebrodského oltáře bylo podle odborníků rozhodování složité.

Národní galerie dostala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi přes 30 žádostí o vydání uměleckých děl, kromě trojice zmíněných patří k těm významnějším ještě Madona Roudnická a Madona z Veveří. U těch dosud není zřejmé, zda budou vydány. Žádosti zahrnovaly přes pět stovek soch, obrazů, grafických listů a kreseb, galerie však zjistila, že podstatnou část artefaktů již církvím stát vydal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)