Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Třinci odhalili Pomník nenarozeného dítěte

Domácí zpravodajství / MiH / Prolife.cz / 20. září 2014 8:36
V Třinci odhalili Pomník nenarozeného dítěte

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Palickap / Creative Commons

Třinec (Frýdecko-Místecko) -
Na evangelickém hřbitově v Třinci-Lyžbicích byl slavnostně odhalen Pomník nenarozeného dítěte. Posvětil jej emeritovaný biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Stanislav Piętak. Slavnostního aktu se zúčastnila i starostka Třince Věra Palkovská, představitelé jiných církví působících ve městě a občané.

S nápadem postavit pomník věnovaný dětem, které zemřely dřív, než se narodily, přišel pastor třinecké evangelické farnosti Michal Klus. "Nemá být odsouzením těch, kteří se rozhodli pro potrat, ale místem, které jim pomůže se vyrovnat se špatnou volbou a výčitkami svědomí. Jen tak mohou jít dál. Zároveň chceme, aby se zde mohli vyplakat a zapálit svíčku rodiče, kteří přišli o nenarozené dítěte přirozenou cestou," vysvětlil. Doplnil, že pravděpodobně se jedná o jediný pomník tohoto druhu v celé České republice.

Třinečtí si byli vědomi, že se jim těžko podaří shromáždit peníze na nový pomník, přestože s finanční sbírkou pomohly i jiné církve, především katolická. Proto zrekonstruovali a přizpůsobili novému účelu starý pomník z roku 1904, jehož historii se nepodařilo vypátrat. Místo staré tabule umístili název Pomník nenarozeného dítěte a dva biblické citáty - jeden v češtině, druhý v polštině, jelikož v Třinci žije početná polská národnostní menšina. Texty doplňuje plastická hlavička dítěte, navržená sochařkou Pavlou Klusovou.

Fotogalerie z odhalení pomníku naleznete na www.trinec.sceav.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)